Garanterade gränser för fordonets rörelsetillståndestimering för automatiserad körning
Forskningsprojekt, 2021 – 2024

Syfte och mål: Säkra estimat av fordons tillstånd (position och rörelse) är avgörande för om vi skall lyckas med elektrifiering och automatisering av långa fordonskombinationer. I detta projekt studeras hur man kan förbättra osäkerhetsbeskrivningen på fordonens tillstånd så att vi kan realisera säker automatiserad körning i komplexa trafikmiljöer.
Projektet skall 1) identifiera hur tex sensorer kan modelleras för att förbättra tillståndsestimaten, 2) utveckla nya estimeringsmetoder med fokus på osäkerhetsbeskrivningar och 3) utforska hur maskininlärning kan tillämpas i sammanhanget. Förväntade effekter och resultat: Projektet förväntas ge följande resultat:
- Riktlinjer för hur autonoma system ska designas för att få en bra osäkerhetsbeskrivning
- Modeller och metoder för att noggrant beskriva osäkerheten i systemet (modellbaserade och tränade från data) - Osäkerhetsbeskrivningar som fångar osäkerheten i systemet samt är hanterbara för efterföljande beslutsalgoritmer.
- Data för fortsatt forskning om tillståndsestimering av tunga fordon.
- Lic (och doktorsavhandling) - Demonstration (ihop med ”MULTITRAILER” dnr. 2020-05144)
- Kompetensuppbyggnad på Chalmers och AB Volvo

Upplägg och genomförande: Projektarbetet har delats in i sex olika arbetspaket (Work Packages; WP):
WP0: Projektledning
WP1: Komplettfordonskrav, vad systemet skall klara av mm WP2: Systemdesign och analys - 2.1 Systemdesign - 2.2 Systemanalys WP3: Säker röresleestimering - 3.1 Systemdesign - 3.2 Sensormodeller - 3.3 Fordonsmodeller - 3.4 Säkra estimatorer WP4: Funktionsdesign och beslutsfattning
WP5: Test, validering och datainsamling För test och validering kommer tester och insamling av data att göras med fordon i full skala som utrustas med olika sensorer mm.

Deltagare

Fredrik Von Corswant (kontakt)

Unknown organization

Samarbetspartners

Volvo Group

Gothenburg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-02570
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024

Mer information

Senast uppdaterat

2022-04-09