Fiberarmering i kombination med efterspänning
Research Project, 2022 – 2023

Fiberarmering och spännarmering är två väletablerade tekniker inom byggbranschen; de kombineras dock sällan, troligtvis mest beroende på att fiberarmering inte är inkluderat i gällande Europeisk standard (Eurokod ). Under det senaste decenniet har förberedande arbete gjorts inom CEN (CEN ansvarar för Eurokod) för att fiberarmering ska inkluderas i nästa generation av Eurokod.

Nästa generation av Eurokod kommer att börja gälla vid årsskiftet 2022/2023, vilket leder till en ökad användning av teknikerna i kombination.Det råder en brist på erfarenheter och kunskap av fiberarmering (FRC) och efterspänning i kombination. Beräkningar baserade på konstruktioners bärförmåga och materialtyper finns men ytterligare utvärdering av fiberns kapacitet tillsammans med efterspänning är viktig för att entreprenören ska kunna göra produktivitets- och materialvinster.

Att kombinera FRC och efterspänning tros ge betydande förbättringar i byggtider, minskning av betongvolymer, lägre byggkostnader och ökad hållbarhet över hela bygglivscykeln och värdekedjan. Det kan också leda till förbättringar av hälsa och säkerhet i branschen genom att minska behovet av traditionella arbetsintensiva processer, såsom hanteringen av traditionell armering.

Participants

Rasmus Rempling (contact)

Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Structural Engineering

Funding

Development Fund of the Swedish Construction Industry (SBUF)

Project ID: SBUF14134
Funding Chalmers participation during 2022–2023

Related Areas of Advance and Infrastructure

Sustainable development

Driving Forces

More information

Latest update

2023-11-11