Kulturella geosystemtjänster i planeringen - Geovetenskapliga typmiljöer i tillämpning
Research Project, 2024
– 2025
Föreliggande projekt fokuserar på bedömningsgrunder för arealer av riksintresse när det gäller kulturmiljövård som bör beaktas i kommunal översiktsplanering. FoU-arbetet i det föreslagna projektet skall ses som en fortsättning av det projekt som till stor del finansierades av Richertska stiftelsen under åren 2022 och 2023 (projektnummer 2022-00818). I det tidigare projektet exemplifierades den kulturella geosystemtjänsten av skyddsvärda limonitbildningar, järnoxider/järnhydroxider i form rödjord med ringa organiskt innehåll. Rödjorden användes som malm för länge sedan till blästerugnar för järnframställning. Detta skedde enligt C-14 bestämningar under perioden 700 år f.kr – 100 år e. Kr.. Inom ett ca 5 km2 stort område i Lindesbergs och Skinnskattebergs kommuner finns 16 kända blästbrukslämningar inom eller i närheten av rödjordsbildningen. Man bör observera att bildning av rödjord fortfarande pågår i området vilket gör det möjligt att studera de geovetenskapliga förutsättningar som låg till grund för etableringen av malmutvinning för ca 2700 år sedan. De tidigare projektresultaten visade att inget påtagligt direkt samband tycks förekomma mellan berggrundens mineralogiska sammansättning, till exempel järnmalmsförande ryoliter, och blästbrukets råvaror bestående av
järnoxider/järnhydroxider. Däremot är det påtagligt att tillgången på järnoxider/järnhydroxider i form av sjömalm, myrmalm, rödjord skall betraktas i sin geologiska och hydrogeologiska kontext.
Förutom 1) vattenomsättningens storlek och 2) redox-tillstånd är det väsentligt att klarlägga berörda jordlagers 3) mineralogiska sammansättning och därmed dess innehåll av järnförande mineral. Mot bakgrund av dessa processer och parametrar är det därefter möjligt att generalisera terrängen i geovetenskapliga typmiljöer med mer eller mindre goda förutsättningar att bilda limonitmalmer i sjöar, vattendrag och jordlager. Utifrån geovetenskapliga typmiljöer kan potentiella områden av intresse för kulturmiljövård inrättas och hanteras i kommunal översiktsplanering. Föreliggande projekt skall exemplifiera denna metodik utifrån rödjordsförekomster i Riddarhyttan, Lindesberg/Skinnskatteberg och sjömalmsförekomster i Dunshammar, Fagersta.
Participants
Lars Rosen (contact)
Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Geology and Geotechnics
Fredrik Mossmark
Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Geology and Geotechnics
Funding
J. Gust. Richert stiftelse
Project ID: 2024-00973
Funding Chalmers participation during 2024–2025