Marknadsmekanismer för publik laddning för tunga fordon
Research Project, 2024 – 2026

Föreslaget projekt syftar till att öka kunskapen om marknadsmekanismerna som formar publik laddinfrastruktur, främst för ellastbilar, och som sätter ramar för vad aktörerna vill och kan göra. Den kunskapen används för att analysera vad det säger om barriärer och möjligheter för en snabb utbyggnad av publik laddinfrastruktur på marknadsvillkor. Både fordonsanvändarens och laddoperatörens perspektiv kommer beaktas.

Bakgrunden är att elektrifierade vägtransporter har utvecklats snabbt och en storskalig introduktion av elfordon har redan startat inom personbilsområdet, men är också snabbt på gång för lastbilar. Elektrifierade lastbilar kräver stora investeringar i lastbilar och laddinfrastruktur, samtidigt som branschen är hårt kostnadspressad vilket gör att det är mycket viktigt för såväl åkerier som laddoperatörer att förstå hur prisbilden och tillgången på publik laddning kommer bli. I avsaknad av det så är det osannolikt att de vågar satsa, då risken vid felinvesteringar är mycket större än den potentiella vinsten då man satsar rätt.

En svag förståelse av marknaden för publik laddning riskerar att stoppa omställningen i alla segment som kräver publik laddning. Detta kommer speciellt drabba segment med långväga transporter och mindre åkerier som saknar förutsättningar att bygga upp egen laddinfrastruktur.

Ambitionen med projektet är beskriva faktorer som påverkar marknaden för publik laddning, och baserat på dem bygga upp scenarier som tar hänsyn till konkurrenstrycket, jämviktsförhållanden och marknadsbarriärer. Fokus är på den mogna marknadens förutsättningar, men även övergångsmarknaden kommer att beaktas. Slutligen testas scenarierna med medverkande nyckelaktörerna, som till exempel laddoperatörer, åkerier och speditörer. Projektet använder sig bland annat av projektaktörer som finns inom projekten E-charge och REEL för att nå ut och skapa workshops.

Participants

Anders Grauers (contact)

Chalmers, Electrical Engineering, Systems and control

Collaborations

Lindholmen science park AB

Gothenburg, Sweden

Funding

Swedish Transport Administration

Project ID: 2023/97400
Funding Chalmers participation during 2024–2026

Related Areas of Advance and Infrastructure

Sustainable development

Driving Forces

More information

Latest update

9/4/2024 1