Mätosäkerhet vid fuktmätning i betong med kapacitiva fuktgivare - en bedömning av faktorer som påverkar osäkerheten samt hur de kan minskas
Report, 1998
Hus AMA 98 anger att fuktmätningens totala osäkerhet inte får överstiga ±2%RF vid mätning på uttaget prov och ±3%RF vid mätning i borrhål. Det skall även redovisas hur detta bestämts. I rapportens inledande delar förklaras hur man ska uppskatta den totala osäkerhet i mätningen utifrån ett antal faktorer som har sin uppkomst i mätinstrument, kalibrering, handhavande under mätning samt utvärdering av mätvärden.
De 21 förekommande faktorerna behandlas var för sig i rapporten och ett vanligt värde tas fram för varje faktor. Osäkerheten för en enskild faktor varierar mellan 0%RF och ca 2%RF. Störst är inverkan av temperaturvariationer under kalibrering och inverkan av fuktkapaciteten hos RF-prob vid mätning i borrhål.
Genom att summera de slumpmässiga faktorerna och ta hänsyn till de systematiska faktorerna på ett förenklat sätt kan den totala mätosäkerheten eller egentligen ”kombinerad standardiserad mätosäkerhet” bestämmas vid olika kalibrerings- och mätförfarande. Till exempel är totala mätosäkerheten ungefär 6,5%RF när man mäter i borrhål och har kalibrerat mot ”saltlösningar”. Genom att mäta RF på uttagna betongbitar i provrör och kalibrera i en så kallad ”tvåtrycksapparat” minskas totala osäkerheten till 4,2%RF. Dessa osäkerheter gäller för ett 95% konfidensintervall (sannolikhetsintervall).
Eftersom det inte är rimligt att ha en säkerhetsmarginal på storleksordningen 4-6%RF för att kompensera mätosäkerheten diskuteras i rapporten hur man kan enkelt kan minska mätosäkerheten. Till exempel minskar man temperaturvariationer under kalibrering mot ”saltlösningar” genom att placera behållaren (provröret) i ett temperaturtrögt material såsom till exempel ett betongblock.
Rapporten behandlar också översiktligt hur upprepade mätningar kan minskar den totala mätosäkerheten. Den tar också upp hur ett mätvärde skall presenteras. Exempel på ett korrekt angivet mätvärde är 90,0 ± 6,5 %RF, TF = 2.
Fuktgivare
Relativ fuktighet
Fukt i betong
Kalibrering
RF-mätning
Fuktmätning
RF
Mätosäkerhet
Betong
RH
Mätfel
Author
Anders Sjöberg
Chalmers, Department of Building Materials
Subject Categories (SSIF 2011)
Materials Engineering
Civil Engineering
P - Chalmers tekniska högskola, Institutionen för byggnadsmaterial: 98:1
Publisher
Chalmers