Kolsänksrätter med biokol. Laddning av biokol: adsorption av ammonium, kalium och fosfat.
Report, 2021

Spridning av biokol på jordbruksmark har flera positiva effekter. Det förbättrar jordegenskaperna och leder till kolinlagring vilket minskar koldioxidhalten i atmosfären. Som jordförbättrare binder biokolet vatten och näringsämnen i marken, vilket har visat sig leda till bättre tillväxt av träd och växter. Om biokolet inte är laddat med näringsämnen när det appliceras kan det dock temporärt leda till sämre tillväxt eftersom det under en period adsorberar näringsämnen från marken. Syftet med det här projektet var att undersöka hur lång tid det tar för biokol att laddas med ammonium, kalium, och fosfor när dessa ämnen är lösta i vatten.
Två typer av biokol testades i studien. Det ena biokolet är producerat från pellets av frö-, skal- och spannmålsrester (Skånefrö). Det andra är producerat från mestadels gran (Hjelmsäter). Adsorption av ammonium (NH4+), kalium (K+), fosfor (PO43-), och vatten från en näringslösning som innehöll 1388 mg/L NH4+-N, 1122 mg/L K+ och 445 mg/L PO43—P testades. Koncentrationerna av NH4+ och K+ valdes för att simulera vattenfasen av svingödsel. Biokolet lades i näringslösningen och adsorberad mängd ämnen analyserades efter cirka 0,6; 15; 48; 119; och 333 timmar.
För biokolet från Skånefrö ökade mängden adsorberade ämnen upp till 48 timmar, då jämvikt hade uppnåtts. Biokolet från Hjelmsäter visade inte samma tydliga trend. Troligtvis hade jämvikt uppnåtts redan vid 15 timmar. Biokolet från Skånefrö innehöll stora mängder kalium redan innan det hade blandats med näringslösningen. När det biokolet lades i näringslösning lakades kalium ut och mängden på biokolet minskade således. För övriga ämnen ökade mängden på biokolet efter kontakt med näringslösningen.
Slutsatsen från studien är att biokol bör vara i kontakt med näringslösning i minst 15 timmar (helst 48 timmar) för att vara laddat med näringsämnen.

adsorption

biokol

kolinlagring

Author

Oskar Modin

Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Water Environment Technology

Driving Forces

Sustainable development

Subject Categories (SSIF 2011)

Other Agricultural Sciences not elsewhere specified

Bioenergy

More information

Latest update

4/29/2022