How to faclitate foresight in the management of the built environment? A study of jubilee architecture in Gothenburg
Research Project, 2022 – 2024

Inför jubileumsåret 2023 färdigställs för närvarande ett flertal betydande byggprojekt i Göteborg. Det som gör dessa projekt unika är inte bara deras skala och inflytande i att forma morgondagens Göteborg: De är också unika eftersom de planerats och påbörjats innan oförutsedda händelser som förändrat byggandets förutsättningar. Covidpandemin, skenande energipriser, höjda räntor, och geopolitisk osäkerhet innebär att dessa projekt kommer att färdigställas i en ny verklighet. Exempelvis har distansarbetet revolutionerats, och transportkostnader ökat. Detta betyder – något tillspetsat – att projekten designats för ett tillstånd som inte längre existerar.

För arkitekt- och planerar-professionerna är därför Göteborgs jubileumsprojekt ett lämpligt tillfälle att inventera sina metoder för att skapa ”framsyn” (motsvarande engelska begrepp inom forskningsfältet futures studies är ”foresight” eller ”anticipation”). Denna ambition springer ur Liljewall Arkitekters interna arbete med att skärpa sin omvärldsanalys och föreställningsförmåga, för att stödja ett byggande som är ekonomiskt och samhälleligt relevant – även i turbulenta tider.

Detta projekt syftar alltså till att möta denna önskan från projektpartnern, genom att dels inventera hur arkitekt- och planerar-professionerna skapar framsyn, dels bjuda in till ett samtal med industrin kring hur denna framsyn kan främjas.

Participants

Karl Palmås (contact)

Chalmers, Technology Management and Economics, Science, Technology and Society

Collaborations

Liljewall arkitekter

Sweden

Funding

Centre for Management of the Built Environment (CMB)

Funding Chalmers participation during 2022–2023

Related Areas of Advance and Infrastructure

Sustainable development

Driving Forces

Publications

More information

Latest update

2023-10-02