Rail4Earth
Research Project, 2023 – 2026

Övergripande kommer programmet FLAGGSHIP PROJECT 4 (FP4), "Ett hållbart och grönt järnvägssystem", att förbättra järnvägssystemens befintliga hållbarhetsprestanda. Nya innovativa produkter och tjänster kommer att utvecklas och testas. Baserat på ledande teknologier för att minimera den totala energi- och resursförbrukningen och miljöpåverkan från järnvägssystemet, är det övergripande målet med FP4 är att åstadkomma ett mer attraktivt och klimattåligt transportsätt.
I samarbete med hela den europeiska järnvägsvärdekedjan är målet att optimera prestanda, stimulera trafikomställningen och förbättra passagerarnas och godskunders upplevelse. Med tanke på de
investeringar som krävs för att minska koldioxidutsläppen i det övergripande järnvägssystemet kommer FoI-aktiviteterna att bidra till målet om ett klimatneutralt Europa 2050.
Detta innebär:
- Innovativa lösningar för att minimera miljöpåverkan från det övergripande järnvägssystemet, inklusive mindre resurskrävande material (infrastruktur, rullande materiel och drift).
- Holistisk syn på generering, lagring och optimal användning av energi i infrastrukturen kopplad till det europeiska energinätet.
- Innovativa metoder för design och användning, fokuserade på ökad kapacitet och modularitet av lösningar (verktyg, tillverkningsprocesser och effektiv användning av resurser)
- Systemförbättring inklusive elektromekaniska komponenter för låg förbrukning, låga emissioner, lågt ljud och låga vibrationsnivåer.
- Hälsosammare och säkrare delsystem som luftfiltrering, desinfektionssystem och miljövänlig HVAC- teknologi.
- Ny design av rullande materiel, särskilt modulära interiörer för en mer anpassningsbar, attraktiv och ekonomiskt hållbar järnvägstransport för passagerare och med stöd av industriella standarder.


Utöver ovanstående kan ytterligare specifika mål nämnas för FP4:
- Minska energiförbrukningen. Den kontinuerliga teknikutvecklingen leder till en betydande minskning av energiförbrukningen. Acceleration mot ett järnvägssystem med noll CO2e-utsläpp.
- Alternativ som ersättning för fossila bränslen är nödvändigt inom det europeiska järnvägssystemet. Varje potentiell lösning, främst energilagringssystem och hydrogen (H2), måste övervägas.
- Definiera industristandarder som kommer att stödja behovet av att demonstrera och bevisa att järnväg är det grönaste transportsättet, vilket underlättar omvandlingen av järnvägssystemet i en
cirkulär ekonomimodell samtidigt som man säkerställer motståndskraft mot externa risker, såsom klimatförändringar.

Participants

Anders Ekberg (contact)

Chalmers, Mechanics and Maritime Sciences (M2), Dynamics

Funding

Swedish Transport Administration

Project ID: 2022/45356
Funding Chalmers participation during 2023–2026

Related Areas of Advance and Infrastructure

Sustainable development

Driving Forces

More information

Latest update

2023-12-06