PreKo-2: Proactive assessment of cognitive work environment in pre-hospital emergency care
Research Project, 2024 – 2027

Detta projekt avser att förbättra förutsättningarna för att förstå och bedöma nivån av kognitiv belastning i ambulanssjukvården. Utgångspunkten är att utgå ifrån en tidigare utvecklad modell för bedömning av kognitiv belastning avsedd för monteringsarbete (PreKo, AFA-projekt med dnr. 170018) och anpassa modellen för det mer komplexa och dynamiska arbetssammanhang som ambulanssjukvård innebär. Vi kallar detta preliminärt för PreKo-2. Målen är attvidareutveckla modellen till en bedömningsmetod som fungerar för mer dynamiskt beslutsfattande arbete, och att skapa en större förståelse för de kognitiva aspekterna av ambulanssjukvård, där personalen utmanas av beslutsfattande baserat på snabbt föränderlig information; hantering av krissituationer och människor i chock eller svåra livsomständigheter; analog och digital kommunikation med parter på distans (t.ex. läkare); dokumentation av känsliga personuppgifter; och fordonshantering i trafik i alla väderlag och ljusförhållanden. 

Projektet avser att uppfylla följande samhällsnytto- och forskningssyften:

Syfte 1: Kartlägga hur kognitiva belastningsfaktorer uppträder i ambulanssjukvård (typ av belastning, kritiska förmågor, tidsaspekter, frekvens, intensitet, konsekvenser vid felhandling, m.m.).

Syfte 2: Vidareutveckla den tidigare bedömningsmodellen PreKo 1.0 (och dess preliminära metod) – med utgångspunkt i ambulanssjukvårdens ytterligare kognitiva belastningar –  till ett mer allmängiltigt verktyg för att proaktivt bedöma kognitiv belastning i mer dynamiska arbetssituationer, och utveckla modellens förmåga att ta hänsyn till krav på dynamiskt beslutsfattande och föränderliga omständigheter för uppgiften.

Syfte 3: Ta fram en process för hur den vidareutvecklade PreKo 2.0-metoden kan användas för strukturerad bedömning av kognitiv belastning i ambulanssjukvård och ge rekommendationer för lämpliga åtgärder vid upptäckt av olämplig kognitiv belastning.

Participants

Cecilia Berlin (contact)

Chalmers, Industrial and Materials Science, Design & Human Factors

Collaborations

PICTA Prehospital Innovation arena

Göteborg, Sweden

Funding

AFA Insurance

Project ID: 230210
Funding Chalmers participation during 2024–2027

Related Areas of Advance and Infrastructure

Sustainable development

Driving Forces

Health Engineering

Areas of Advance

More information

Latest update

2024-08-14