Hållbar rening av dagvatten i regnbäddar med innovativa bioretentionsfilter
Research Project, 2024 – 2026

Att skydda miljön från mikroplaster, giftiga metaller och organiska miljögifter är av högt samhällsvärde och är enförutsättning för att uppnå satta nationella och internationella miljömål. Giftiga metaller och organiska miljögifter ärämnen man redan idag försöker hindra från att spridas till vår miljö, men mikroplaster som har flera negativa effekterpå levande organismer är mer outforskade. De är skadliga i sig och även potentiella bärare av organiska miljögifteroch metaller. Beräkningar visar att stora delar av de mikroplaster som avges till våra vattendrag kommer från nötningav gummidäck, asfalt och vägmarkeringar. Den största andelen mikroplaster transporteras från vägar med dagvattenoch närmare 80 procent av de mikroplaster som finns i haven kommer från landbaserade källor och hartransporterats dit via älvar och floder.

De system som finns för att omhänderta dagvatten är inte konstruerade för att effektivt avskilja vare sig småmikroplastpartiklar eller organiska miljögifter och metaller varför behovet av nya reningstekniker är stort. Regnbäddarmed bioretentionsfilter är en möjlig metod för att lokalt behandla stora mängder och kraftigt förorenat dagvatten frånvägar, parkeringsplatser och andra urbana hårdgjorda ytor. De bidrar också till en värdefull grön infrastruktur vilkenkan utformas som rabatter längs vägar och parkeringsplatser med syftet att både minska flödet av dagvatten och attbinda föroreningar nära källan. I regnbäddarnas bioretentionsfilter tas miljögifter upp i växterna, bryts ner i växternasrotzoner eller fastläggs i jorden. Processerna för borttagande av metaller i filtren är relativt välkända medanprocesserna för organiska miljögifter är mindre kända och för mikroplaster hittills outforskade. Det är också alltmerviktigt att sluta kretsloppen och möjliggöra utvinning av metaller och mikroplaster från växter och jord i förbrukaderegnbäddar och på så sätt bidra till en cirkulär hantering av urbana och trafiknära förorenade massor.

Syftet med detta projekt är att studera regnbäddar med innovativa bioretentions filter för att rena dagvatten frånurbana ytor och vägar från den cocktail av föroreningar som förekommer i form av mikroplastpartiklar, organiskamiljögifter och metaller. Reningsprocesserna studeras i innovativa bioretentionsfilter som också innehållersorbentmaterial som biokol, aska och torv. Målet är att studera hur föroreningarna ackumuleras i växter, rötter, jordoch sorbentmaterial. Möjligheterna att återvinna värdefulla metaller från växterna och materialen från de förbrukadefiltren och växterna studeras i laboratorietester. Metoder som potentiellt kan möjliggöra separation av gummi- ochplastmaterial från uttjänta filter sammanställs och testas vid laboratorium.

Participants

Ann-Margret Hvitt Strömvall (contact)

Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Water Environment Technology

Glenn Johansson

Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Water Environment Technology

Funding

J. Gust. Richert stiftelse

Project ID: 2024-01029
Funding Chalmers participation during 2024–2026

Related Areas of Advance and Infrastructure

Sustainable development

Driving Forces

More information

Latest update

10/1/2024