Land Plan - Robust methods for sustainable planning and building
Research Project, 2015
– 2018
Land Plan ska utveckla metoder som underlättar hållbarhetsbedömningen av olika planalternativ i den fysiska kommunala planeringen. Metoderna ska kunna hantera kombinerade problem med avseende på markanvändning - till exempel geotekniska förhållanden, materialhushållning, förorenade markområden och förorenade massor samt anpassning till ett förändrat klimat. Möjligheter för vidareutveckling med tillägg av andra ämnesområde ska också ges. Metodiken ska hjälpa till att strukturera arbetet och visa på när olika data behöver vara tillgängliga. Den ska vara enkel att använda och förstå och ska även kunna användas för att förmedla resultatet vid kommunikation med olika intressenter.
Utvecklingsarbetet utförs av en projektgrupp med representanter för tre kommunala plan- och exploateringskontor samt forskare på Chalmers och SGI. Det är Nyköping, Kristianstad och Jönköpings kommuner som deltar och som bas för utvecklingsarbetet används utvalda pågående arbeten med fysisk planering i dessa, nämligen Kungshagen i Nyköping, Åhuskusten vid Kristianstad och Skeppsbron i Jönköping.
Varför behövs Land Plan?
Under årens lopp har förutsättningarna för den fysiska samhällsplaneringen blivit alltmer komplexa och de frågeställningar, som kommunen måste ta hänsyn till, alltfler och även alltmer beroende av djup och bred fackkunskap. Exempel på utmaningar som ställer nya krav på hållbart samhällsbyggande är bebyggelseförtätningar som ofta medför att områden som är komplexa att bebygga, t.ex. förorenade och strandnära områden, exploateras. Dessutom krävs att byggandet är resurseffektivt. Senast i raden av utmaningar är klimatförändringen. Denna fråga griper också in i många av de andra planeringsfrågorna. Inte minst kommer markens stabilitet och spridningen av föroreningar att påverkas av de ändringar i vattenflödes- och nederbördsmönster som förväntas bli följden av ett ändrat klimat.
För ett hållbart samhällsbyggande är det viktigt att rätt underlag finns i varje planerings- och beslutsfas. Anpassade verktyg för att effektivisera och säkra den fysiska planeringen inom kommunerna är därför angelägna och kan spara resurser vid framtidens bebyggelseutnyttjande.
Ett flertal verktyg och beslutsstöd har redan utvecklats, men flera undersökningar visar att de inte används. De har inte utvecklats tillsammans med slutanvändarna och är ofta för arbetskrävande och komplicerade att använda. Utmaningen är att utveckla enkla, robusta metoder som är tillräckligt specifika, men ändå generella.
Hur arbetar vi?
Land Plan genomförs i delprojekt där de tre kommunernas pågående planarbete bildar grunden för metodutvecklingen. Kommunpersonalen och forskarna arbetar tillsammans i en iterativ process med utveckling och tester för att ta fram direkt användbara metoder. Olika mötesformer, seminarier och studiebesök liksom intervjuer kommer att användas. Aktuella frågor är: Hur kan vi tillräckligt tidigt ta hänsyn till olika hållbarhetsaspekter? Vilket dataunderlag behövs, i vilken form? Hur gör vi säkrare bedömningar? Hur kan vi kommunicera resultatet? Metoderna förfinas sedan med hjälp av tester i ytterligare några kommuner.
Vad blir resultatet?
- Hållbarhetskriterier och handlingsplan för varje studieobjekt
- Metoder för att ta fram rätt dataunderlag inom följande ämnesområden: Geotekniska förhållanden, Materialhushållning, Förorenad mark och förorenade massor samt Klimatanpassning. För alla nämnda områden listas vilken information som behövs och hur den ska samlas in och beskrivas så att den utgör ett bra underlag.
- Metod för hållbarhetsanalys och jämförelse av olika alternativ
- Generell vägledning för metoderna, bland annat i form av en checklista som ger en överblick av viktiga delar i en hållbar planprocess
- Presentationer, bl.a. på Renare Marks seminarier
- Slutseminarier/webinarier för kommunal personal, samarrangeras med befintliga kommunala och regionala nätverksträffar
- Planering för en utvärderingsperiod efter projektet
- Underlag för en kurs på regional nivå och på universitetsnivå (Chalmers)
- Vetenskaplig artikel för att sprida resultatet inom forskarvärlden.
Land Plans resultat kommer att bidra till en transparent beslutsprocess med ökad spårbarhet av resonemang och beslut och det bidrar till att rätt underlag finns tillgängligt i olika skeden av beslutsfattandet om hållbar markanvändning.
Participants
Ulrika Lundqvist (contact)
Chalmers, Space, Earth and Environment, Physical Resource Theory
Collaborations
Swedish Geotechnical Institute (SGI)
Linköping, Sweden
Funding
Formas
Project ID: 942-2015-147
Funding Chalmers participation during 2015–2018
Related Areas of Advance and Infrastructure
Sustainable development
Driving Forces