Knowledge review on cognitive ergonomics
Research Project, 2023 – 2025

Detta projekt är ett expertuppdrag från Myndigheten för Arbetsmiljökunskap (Mynak) som kommer att mynna ut i en kunskapssammanställning om Kognitiv ergonomi. Text från Mynak.se: 

"Kognitiv ergonomi handlar om att göra arbetsplatser och arbetsuppgifter mer hjärnvänliga. Den fokuserar på samspelet mellan arbetsuppgifternas krav på hjärnans kognitiva funktioner och våra kognitiva förmågor samt hur tekniken och arbetsmiljön kan påverka detta.

För att öka kunskapen om vilka faktorer som kan vara förknippade med god kognitiv ergonomi behövs en kunskapssammanställning inom området. Vilka arbetsplatsinterventioner har prövats – och vilka effekter ger det på medarbetares hälsa, välbefinnande, säkerhet, motivation, prestation och produktivitet? Sammanställningen kan bidra till en tydligare grund för systematiskt arbetsmiljöarbete och andra åtgärder för att förändra och förbättra den kognitiva ergonomin inom olika typer av arbeten.

(...) 

Syftet med kunskapssammanställningen är att öka förståelsen för vilka faktorer som bidrar till god kognitiv ergonomi inom olika typer av arbeten och arbetsuppgifter, samt att beskriva utfallet av olika arbetsplatsåtgärder på medarbetares hälsa, prestation, säkerhet, motivation, välbefinnande och produktivitet.

Målet med projektet är att göra kunskapssammanställningen praktiskt användbar. Den kan exempelvis fungera som ett underlag för material som stödjer systematiskt arbetsmiljöarbete. Dessutom kan sammanställningen hjälpa till att identifiera brister i befintlig kunskap och identifiera kunskapsbehov inom nordisk forskning."

Participants

Cecilia Berlin (contact)

Chalmers, Industrial and Materials Science, Design & Human Factors

Collaborations

Swedish Authority of Work Environment Knowledge

Gävle, Sweden

Funding

Swedish Authority of Work Environment Knowledge

Funding Chalmers participation during 2023–2025

Related Areas of Advance and Infrastructure

Sustainable development

Driving Forces

Health Engineering

Areas of Advance

More information

Latest update

2024-08-14