Stimulerad medkänsla
Book chapter, 2021

Kollegiala samtal är ett viktigt verktyg för att stärka kvaliteten och utveckla undervisningen. Ändå är sådana diskussioner fortfarande sällsynta inom högre utbildning. Den här boken presenterar en modell för kollegiala samtal - så kallade didaktiska utvecklingsdialoger - med utgångspunkt i autentiska undervisningssituationer, hämtade från universitetslärares vardagsarbete inom olika utbildningar.

Exempel på teman som belyses och diskuteras i boken är: utmaningen i att behandla ett omfattande ämnesinnehåll på få undervisningstimmar; lärstrukturer för distansstudenter; studenters negativa attityder till ett visst ämnesinnehåll; och relationen mellan vardagsföreställningar och teoretiskt grundad begreppsförståelse. Varje tema illustreras genom reflektion i flera steg, i en dialog mellan universitetslärare, forskare och pedagogiska utvecklare från olika lärosäten runt om i Sverige.

Didaktisk dialog i högre utbildning är lämplig som litteratur på högskolepedagogiska kurser, och riktar sig också till enskilda universitetslärare och lärarlag som vill utveckla sin undervisning. Förhoppningen är att dialogerna ska ge inspiration och utmana, och också fungera som modell för samtal om undervisning och om det akademiska lärarskapets komplexitet.

Universities

Teaching

Higher Education

Didaktik

Cooperative Behavior

Cooperativeness

Högskoleutbildning

Cooperation

Samarbete

Medarbetarskap

Author

Hanna Maurin Söderholm

University of Borås

Ann-Sofie Axelsson

Chalmers, Communication and Learning in Science

Sepideh Olausson

University of Gothenburg

Lill Langelotz

University of Borås

Didaktisk dialog i högre utbildning

163-181
9789144139029 (ISBN)

Subject Categories

Educational Sciences

Religious Studies

More information

Latest update

10/23/2023