Ny träpanel för effektiv och hälsosam byggd miljö
Forskningsprojekt, 2021 – 2024

Vi skådar en eskalerande urbanisering och ett ökat behov av fler konstruktioner. Samtidigt står byggbranschen for en stor del av globala växthusgasutsläppen. Kraven på konstruktioner utökar dess omfattning utöver strukturell säkerhet till miljöpåverkan, ekonomisk och social påverkan.
Projektet syftar till att utveckla nya optimeringsscheman för paneler med korslimmat trä (KL Trä) för bärande konstruktion genom att införa luftspalt mellan lamellerna. Optimeringen uppnås genom att minimera volymen av virke, samtidigt som att säkerställa strukturell kapacitet, fuktsäkerhet och låg miljöpåverkan.
Alternativ till lamellkompositionen utvecklas initialt utifrån de specifika konstruktionsregler för fukt och konstruktionssäkerhet för förhållanden i västkusten i Sverige, som beaktar nödvändig belastningskapacitet, paneltjocklek och lokalt klimat. Den hygrotermiska och strukturella prestandan är numeriskt modellerade och modellerna kommer att valideras med fysiska tester med små och fullskaliga prover. De validerade modellerna kommer sedan att tillämpas på iterationsprocess mellan miljöpåverkan, fuktsäkerhet och simulering av strukturell kapacitet, vilket kommer att hitta panelskonfigurationen med minsta mängd virke under givna förhållanden.
Projektets slutresultat är optimerade panelkonfigurationsalternativ för olika förhållanden i Sverige och dokumentation av optimeringsscheman för tillämpning av aktörer utanför Sverige.

Deltagare

Yutaka Goto (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsteknologi

Alexander Hollberg

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsteknologi

Robert Jockwer

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Konstruktionsteknik

Finansiering

Formas

Projekt-id: 2020-01784
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2026

Mer information

Senast uppdaterat

2023-11-16