Wind Turbine Bird Strike Avoidance System (WITURBISA)
Forskningsprojekt, 2019
– 2021
Syfte och mål: Målet med projektet är att utforma en automatisk arteridentifieringsalgoritm för att stödja driften av vindkraftverk över hela världen. Genom integrationen med SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) kommer systemet att automatiskt stänga av vindkraftverk med hjälp av sensor baserat på förutsägelsen av skadliga interaktioner med hotat fågelliv.
Förväntade effekter och resultat: WITURBISA förväntas förbättra kvaliteten på övervakningssystemen för vilda djur och har därför betydande miljöpåverkan. Systemet förväntas hjälpa till att undvika 40% av avstängningsperioden på grund av fågelkollisioner. När systemet är färdigt kan det också användas i utvecklingsfasen för vindkraftprojekt för att utföra mer exakt miljökonsekvensbedömning för att minimera den totala påverkan på djurlivet.
Upplägg och genomförande: I detta projekt kommer Chalmers att vara involverad i utvecklingen av algoritmer för 3D-funktionsextraktion och klassificering av fågelarter. Medan befintliga algoritmer för klassificering av fåglar är beroende av 2D-funktioner, utnyttjar detta projekt de tillgängliga 3D-kamerasystemen för att utveckla nya 3D-funktioner för att förbättra de kamerabaserade klassificeringsalgoritmerna. Vi strävar efter att använda toppmoderna maskininlärningstekniker för effektiv klassificering av arten.
Deltagare
Huu Le (kontakt)
Digitala bildsystem och bildanalys
Finansiering
VINNOVA
Projekt-id: 2019-01175
Finansierar Chalmers deltagande under 2019–2021