FRIEND: Full Realization of extremely-high-gain mmW 50dBi+ 70GHz+ Gregorian Antenna with a new Gapwaveguide feed
Forskningsprojekt, 2021 – 2023

Syfte och mål: Utveckla en reflektorantenn med ultra-hög antennvinst, med Gapwave-baserad matning och autonom spårningsfunktion, till låg kostnad för 5G mm-vågs radiolänksystem. Förväntade effekter och resultat: Demonstrera en fungera konceptvalidering av en antenn med lobstyrning som kan spåra, och kompensera för, svaj hos plattformen på vilken antennen är monterad.
Denna lösning möjliggör användning av antenner med hög antennvinst för radiolänkar på siter där detta tidigare inte var möjligt. Lösningen möjliggör snabbare och mer kostnadseffektiv utbyggnad av nya 5G-siter.
Upplägg och genomförande: Projektet kommer att undersöka och utveckla lösningar för de olika utmaningar som ett styrbart antennsystem med hög förstärkning innebär. Olika arbetspaket tar upp olika aspekter: krav, design av en Gapwaveguide-baserad matare, design av en gregoriansk reflektorantenn, design av en spårningsmekanism och integration av de olika delsystemen i en slutlig demonstrator som kommer att installeras för en aktiv länk.

Deltagare

Jian Yang (kontakt)

Chalmers, Elektroteknik, Kommunikation, Antenner och Optiska Nätverk

Samarbetspartners

Ericsson AB

Stockholm, Sweden

Gapwaves AB

Västra Frölunda, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-01354
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2023

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2022-08-27