Innovativ antennteknologi för ökad anslutningskvalitet inom Satcom
Forskningsprojekt, 2021
– 2022
Syfte och mål
Projektet syftar till att utvärdera ett antennkoncept för satellitkommunikation. Projektet kommer utveckla en prototyp av en aktiv fasstyrd antenn. Utgångspunkten är en teoretiskt analyserad antenn som ger cirkulär polarisering över hela 60-graders skanningområdet, samtidigt som korspolarisationen minimeras.
Förväntade effekter och resultat
Vi förväntar oss att: 1:Validera de teoretiska resultaten vi har för antennen i form av effektivitet, direktivtet och undertryckning av korspolarisationen över skanningområdet. 2:Konstruera och verifiera en komplett aktiv fasstyrd antenn, inklusive en radom, för att visa på hur man kan realisera en komplett modul kring antennkonceptet. 3: Analysera och förstå satcom-marknaden samt etablera kontakt med potentiella kunder/satcom-leverantörer.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet är uppdelat i 5 arbetspaket. De 4 första arbetspaketen ligger sekventiellt utlagda över projekttiden och de handlar om utveckling och verifiering av passiv såväl som aktiv antenn. Det femte som löper parallellt handlar om att förstå marknaden/affären och skapa kontakt med potentiella kunder. WP1: Konstruktion och verifiering av passiv antenn WP2: Konstruktion och verifiering av Radom WP3: Konstruktion av komplett aktiv antenn inklusive radom WP4: Verifiering av komplett aktiv antenn inklusive radom WP5: Marknadsanalys och bygga kundrelationer.
Deltagare
Jian Yang (kontakt)
Chalmers, Elektroteknik, Kommunikation, Antenner och Optiska Nätverk
Samarbetspartners
Gapwaves AB
Västra Frölunda, Sweden
Finansiering
VINNOVA
Projekt-id: 2020-04963
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2022
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Informations- och kommunikationsteknik
Styrkeområden