Implementeringen av HPV-vaccination för alla barn i Sverige: jämställdhet och sexuell hälsa bland unga
Forskningsprojekt, 2021 – 2025

Den svenska regeringen beslutade i september 2019 att alla barn, oberoende av kön, i årskurs fem från och med hösten 2020 via elevhälsan ska erbjudas vaccinering mot sexuellt överförbara human papillomavirus (HPV) som en del av det svenska vaccinationsprogrammet.

Både experter och allmänhet har betonat att det är såväl en folkhälso- som en jämställdhetsfråga att programmet expanderas från att endast inkludera tjejer till att också innefatta pojkar. Det här forskningsprojektet är det första att studera denna nya HPV-vaccinationspolicy och dynamiken mellan den och dess implementering. Studien syftar till att få kunskap om hur HPV-vaccinationspolicyn implementeras, med fokus på policyns konsekvenser för verksamheter rörande, och förståelsen av, unga, jämställdhet och sexuell hälsa. Mot bakgrund av långvariga problem med brist på resurser inom elevhälsan och en ökad rädsla för, och misstro mot, vacciner, undersöker vi de problem och utmaningar som uppstår genom implementeringen av den nya policyn. Vi undersöker också hur dessa problem och utmaningar uppfattas och hanteras av berörda parter.

Genom en kvalitativ fallstudie undersöker vi hur policy-implementeringen genomförs och uppfattas av involverade parter på en regional nivå. Vi gör observationer på skolor för att följa vaccinationen på plats och kombinerar detta med intervjuer med policyaktörer, yrkesverksamma, pojkar och föräldrar. Projektet bidrar med kunskap om de utmaningar och problem som kan uppstå i implementeringen av policys rörande folkhälsa and ungas sexuella hälsa, inklusive hur dessa hanteras och uppfattas av involverade yrkesverksamma och användare. Denna kunskap är viktig för att förbättra HPV-vaccinationsprogrammet och för att underlätta implementeringen av andra policys relaterade till unga, folkhälsa och sexuell hälsa i framtiden.

I projektet kombineras perspektiv från teknik- och vetenskapsstudier, genusvetenskap och utbildningsvetenskap.

Deltagare

Lisa Lindén (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Science, Technology and Society

Samarbetspartners

Göteborgs universitet

Gothenburg, Sweden

Finansiering

Forte

Projekt-id: 2020-01232
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hälsa och teknik

Styrkeområden

Publikationer

2022

Informera eleverna om HPV inför vaccinationen

Artikel i övrig tidskrift

Mer information

Senast uppdaterat

2023-01-31