The optimized complex wooden structures of the future
Forskningsprojekt, 2023 – 2025

Syfte och mål: För att öka det moderna träbyggandets andel och konkurrenskraft på byggmarknaden behöver aktörerna på samma sätt som i stål- och betongbyggandet kunna erbjuda trovärdiga, resurs- och kostnadseffektiva lösningar till större och mer komplexa byggnader.
Målet är att öka samverkan mellan aktörerna i byggvärdekedjan och möjligheterna för att kombinera samman träbyggsystem till mer resurssnåla helhetslösningar. Projektet stödjer den tekniska och funktionella, men också affärsmässiga förflyttning som krävs för att aktörerna i träbyggbranschen ska ha samordnade erbjudanden.

Förväntade effekter och resultat: Projekt parter får ökad kunskap om varandras behov och kapacitet samt för hur man utnyttjar styrkan hos olika stomsystem i trä när de kombineras i komplexa byggnader. Arkitekter och konstruktörer får tillgång till en verktygslåda som ger nya möjligheter för gestaltning och optimering av träbyggandet. Optimering leder till mer effektiv användning av träråvaran, som blir alltmer konkurrensutsatt. Kartläggningen av gränsen för träbyggandets kapacitet ger underlag för fortsatt utvecklingsarbete generellt och för utmaningen att bygga sjukhus i trä.

Upplägg och genomförande: Utifrån den visionära utmaningen om att bygga sjukhus med en stomme i trä kartläggs möjligheter, hinder och kravställningar för olika typer av verksamhet i sjukhus ur ett träbyggperspektiv. Fokus i projektet ligger på brand, ljud och vibrationer samt klimatpåverkan. För ett gemensamt lärande och kunskapsbyggande om teknik, produkter och möjligheter genomförs en fiktiv och begränsad projekteringsövning i samarbete mellan forskare och representanter för arkitekter, konstruktörer och leverantörer av olika träbyggsystem samt entreprenörer och beställare.

Deltagare

Cristiana Caira (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsdesign

Samarbetspartners

Acouwood AB

Malmö, Sweden

AFRY

Stockholm, Sweden

RISE Research Institutes of Sweden

Göteborg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2023-00483
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2025

Mer information

Senast uppdaterat

2023-08-14