Stadmiljöanalys - pilotstudier och följeforskning
Forskningsprojekt, 2023 – 2026

Projektet syftar till att konkret bidra till en planering av infrastrukturprojekt där transportsystemet blir som en integrerad del i hanteringen av många hållbarhetsutmaningar i samhällsutvecklingen. Projektet bygger vidare på projekt ”Stadsmiljöanalys - Analys av tätbebyggda miljöer i infrastrukturprojekt” (TRV 2019/107756) där en analysmetod utvecklades för att förbättra integrationen mellan infrastruktur och stadsmiljö i statliga infrastrukturprojekt och –anläggningar.
Metoden som utvecklades kallas Integrerad stadsmiljöeffektanalys (ISMA).

I ISMA beskrivs hur faktabaserade analyser tas fram för att öka insikt i effekter av infrastruktur och hur dessa bidrar till aktörernas målbilder, men också synliggöra potentialer och målkonflikter. I en vidare utveckling av metoden i ett pågående Formas-projekt har ett integrerat GIS-verktyg utvecklas som underlättar genomförandet av dessa typer av analyser.

Trots förbättringar finns det hinder för samverkan och det främst mellan olika experter och samhällsutvecklingsaktörer. Te Brömmelstroet och Bertolini (2010) beskriver tre hinder för samarbetet mellan stads- och trafikplanerare kopplad till skillnader i yrkesspråk (begrepp), planeringsprocess, metod och verktyg. Det föreslagna projektet fokuserar på att utifrån dessa tre hinder få svar på frågan om, när och hur ISMA-metoden och dess verktyg kan användas i konkreta infrastrukturprojekt med fokus på förbättrad samverkan. Det kan handla om experter inom områden som stads-, natur-, och kulturmiljö samt aktörer på kommunal, regional och nationell nivå.

Deltagare

Meta Berghauser Pont (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Stadsbyggnad

Finansiering

Trafikverket

Projekt-id: 2022/107612
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2026

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Mer information

Senast uppdaterat

2023-10-10