Den byggda miljön betydelse för att minska bostadssegregation, rumslig segregation och ojämlika livsvillkor– en systematisk kunskapsöversikt
Forskningsprojekt, 2024
Syftet med kunskapsöversikten är att ge en övergripande bild av forskningsläget när det gäller den byggda miljöns betydelse för att minska och motverka segregation och ojämlika livsvillkor. Givet segregationens nära koppling till frågor om hur rummet skapar närhet eller avstånd mellan olika grupper, finns här möjliga medel att motverka segregation. Det gäller inte minst eftersom det finns en administrativ infrastruktur utbyggd i Sveriges kommuner för att styra framtida markanvändning och stadsutveckling. Följande frågeställningar är i fokus för kunskapsöversikten:
1. Vilka aspekter av den byggda miljön har studerats i svensk segregationsforskning och hur har dessa beskrivits?
2. Vilka aspekter av den byggda miljön har i denna forskning visat sig ha betydelse i fråga om att minska och motverka segregation och ojämlika livsvillkor?
3. Vilka andra aspekter förefaller intressanta att studera när det gäller att hitta aspekter i den byggda miljön som kan minska och motverka segregation och ojämlika livsvillkor?
Deltagare
Lars Marcus (kontakt)
Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Stadsbyggnad
Samarbetspartners
Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)
Stockholm, Sweden
Finansiering
Regeringskansliet
Projekt-id: JU2013:17
Finansierar Chalmers deltagande under 2024