Societal Engagement in Science, Mutual learning in Cities (SEiSMiC)
Forskningsprojekt, 2013
– 2016
SEiSMiC (Societal Engagement in Science, Mutual learning in Cities) är ett projekt finansierat av EU-kommissionen och som pågår till och med 2016. Projektet svarar mot EU-kommissionens önskan att etablera effektivare kommunikationskanaler med städer och deras aktörer för att skapa en bättre förståelse för vilka frågor som är prioriterade i forskningsmiljöer och i utvecklingsprojekt i Europa. Projektet svarar även mot ett behov av att hitta nya angreppssätt och verktyg, så kallade sociala innovationer, för att möta de utmaningar som städer i ett föränderligt Europa präglas av och står inför.
SEiSMiC är kopplat till Joint Program Initiative (JPI) Urban Europe, där forskningsfinansiärer i ett femtontal europeiska länder genomför gemensamma utlysningar och ett strategiskt arbete med att ta fram en gemensam forsknings- och innovationsagenda som ska styra framtida forskningssatsningar.
SEiSMiCs mål är att:
mobilisera en bredd av aktörer i städer, inklusive intressenter ur civilsamhället, genom att bilda nationella nätverk i tio europeiska länder
initiera och främja sociala innovationsprocesser genom att föra samman olika grupper av aktörer
bidra till att stärka den sociala dimensionen och praktikernas engagemang och inflytande i JPI Urban Europe – med särskilt fokus på den forsknings- och innovationsagenda som tas fram
sprida initiativ, projekt, resultat och kunskap från JPI Urban Europe och mellan aktörer på lokal, regional, nationell och europeisk nivå
Man skulle kunna säga att SEiSMiC är:
ett projekt som syftar till att öka kunskaper om hur sociala innovationer kan bidra till att möta behov av radikala förändringar i städer och att sprida erfarenheter från goda exempel mellan olika städer i Europa.
en plattform för att påverka inriktning och prioriteringar i framtida forskningssatsningar i Europa, och nationellt, så att forskningen bidrar till att möta städernas behov av kunskap.
ett nätverk med drygt 500 deltagare, i tio olika länder, som alla driver konkreta innovativa projekt och vill bidra till en gemensam kunskapsproduktion utifrån sina erfarenheter eller personer som genom sin position på en myndighet, en organisation eller företag har ett intresse av att bidra till förändringar på en struktur- och systemnivå.
Deltagare
Ann-Louise Hohlfält (kontakt)
Mistra Urban Futures
Karl Palmås
Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Entrepreneurship and Strategy
Samarbetspartners
AIT Austrian Institute of Technology
Wien, Austria
Centre for Strategy & Evaluation Services (CSES)
Otford Sevenoaks, United Kingdom
Cittalia
Roma, Italy
Eurocities
Bruxelles, Belgium
European Centre for Women and Technology (ECWT)
Drammen, Norway
Humboldt-Universität zu Berlin
Berlin, Germany
IQ Samhällsbyggnad AB
Stockholm, Sweden
Istanbul Teknik Universitesi (ITÜ)
Istanbul, Turkey
Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC)
Szentendre, Hungary
Univerzita Karlova
Prague, Czech Republic
Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
Mol, Belgium
Finansiering
Europeiska kommissionen (EU)
Projekt-id: EC/FP7/612493
Finansierar Chalmers deltagande under 2013–2016
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter
Building Futures (2010-2018)
Styrkeområden
Innovation och entreprenörskap
Drivkrafter