Graphene in loudspeaker membranes
Forskningsprojekt, 2017
– 2018
Ett idealiskt högtalarmembran skulle vara styvt och kapabelt att effektivt avleda högtalarens överskridande värme. För närvarande är det inte fallet, vilket begränsar högtalarnas prestanda även de mest avancerade modellerna. En cellulosa-grafenkomposit, genom att kapitalisera på materialets inneboende egenskaper, skulle i bästa fall erbjuda rätt teknik. För att demonstrera detta planerar vi att använda ett kommersiellt pappershögtalarmembran modifierat med kompositmaterialet. På så sätt kan vi ändra storleken på papperskeglar från små 20 mm (diskanthögtalare) upp till 460 mm (18″ woofers) med samma teknik, samtidigt som det ger möjlighet att minska distorsionen.
Eftersom pappersmembran högtalare fortfarande används i de flesta ljudsystem runt om i världen hoppas vi kunna förbättra prestandan med en faktor 10. Bara med början i high-end-sektorn skulle vi visa konceptet för ytterligare generalisering.
Projektet kommer att involvera tre huvudpartners. Transient Design Sweden kommer att erbjuda expertis inom ljudrelaterad teknik och högtalar-benchmarking. Chalmers Industriteknik kommer att tillhandahålla allmän kunskap om grafen och kommer att undersöka IP-frågor samt andra kommersiella aspekter och spridning. Applied Chemistry på Chalmers kommer att bidra med kompetens inom formulering, särskilt cellulosabaserad.
”Proof of concept” kommer att utföras genom att belägga ett membran med en formulering av grafenblandningen. Effekten av beläggningen kommer att bedömas i form av kriterier som minskning av distorsion bland annat . Effekter som beläggningstjocklek och densitet kommer att utvärderas.
Deltagare
Romain Bordes (kontakt)
Chalmers, Kemi och kemiteknik, Tillämpad kemi
Samarbetspartners
Chalmers Industriteknik (CIT)
Gothenburg, Sweden
Finansiering
VINNOVA
Projekt-id: 2017-03608
Finansierar Chalmers deltagande under 2017–2018
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter