Impulsbelastade betongkonstruktioner
Forskningsprojekt, 2018 – 2019

Med syfte att frigöra attraktiv markyta för vidare bebyggelse finns det på många orter idag ett önskemål att genomföra en förtätning av den befintliga stadsmiljön. En sådan förtätning, exempelvis överdäckningar, medför dock minskade avstånd mellan byggnader och transportleder, vilket kan medföra ökade krav med hänsyn till exceptionella olyckor så som explosioner. För att kunna bedöma effekten av sådana riskscenarion, samt ta fram nödvändiga skyddsåtgärder, finns behov av en beräkningsmetodik som är väl anpassad till denna problematik.


En impulslast är en intensiv lastpuls med kort varaktighet som kan uppstå vid t.ex. en explosion eller en kraftig stöt. En sådan last kan medföra en strukturrespons som väsentligt skiljer sig mot den som normalt fås vid statisk belastning. Detta ställer särskilda krav på utformningen av impulsbelastade konstruktioner, något som det idag saknas tillräckliga svenska anvisningar för. För Trafikverket är detta aktuellt för t.ex. explosion i tunnlar/överdäckningar eller bropelare och ledverk utsatta för påkörning. Det kan också vara aktuellt för byggnader som inte tillhör Trafikverket men som kan påverkas av närheten till Trafikverkets transportleder.


Projektets syfte är att förbättra möjligheten att optimalt utforma betongkonstruktioner utsatta för impulsbelastning samt att bidra till en ökad nationell kompetensutveckling inom detta ämnesområde. Detta görs genom att ta fram en beräkningsmetodik för två centrala delområden: plastisk deformationsförmåga och tvärkraftskapacitet hos impulsbelastade konstruktioner. Vidare görs en inventering av branschens särskilda behov kopplade till impulsbelastning i en tät stadsmiljö. Denna inventering är sedan tänkt att utgöra grund för ett kommande forskningsarbete.

Deltagare

Morgan Johansson (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Konstruktionsteknik

Joosef Leppänen

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Konstruktionsteknik

Samarbetspartners

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Stockholm, Sweden

Finansiering

Trafikverket

Projekt-id: TRV2018/58807
Finansierar Chalmers deltagande under 2018–2019

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Building Futures (2010-2018)

Styrkeområden

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2024-01-08