Cirkulär och klimatneutral cementersättnings industri (SCM-Force)
Forskningsprojekt, 2021 – 2023

Syfte och mål: Detta projekt syftar till att förbättra den nuvarande kunskapen om drivkrafter och hinder till tillverkning och användningen av dessa material i byggleverantörskedjan som i sin tur inte bara minimerar miljöpåverkan utan också skaffar en cirkulär ekonomi i branschen genom användning av industriella avfall Förväntade effekter och resultat:
1. Minimering av erforderlig cement inom byggsektorn, vilket i sin tur kommer att leda till den sedan länge eftertraktade klimatneutrala och ekonomiska cement- och byggindustrin.
2. Förbättrad cirkulär ekonomi och resurseffektivitet eftersom materialen i fokus är allt industriavfall eller naturliga övergivna resurser.
3. Möjliggöra en socialt/ekonomiskt och miljömässigt hållbar bygg/cementindustri genom att skapa nya marknader, affärsmöjligheter såväl som yrken.
Upplägg och genomförande: Utredningarna kommer att utföras med avseende på standardisering, miljö/ekonomiska/sociala aspekter av marknadens påverkan längs denna värdekedja samt korrekt kommunikationssätt (gemensamt språk) till myndigheter, beslutsfattare och regeringen.

Deltagare

Arezou Baba Ahmadi (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsteknologi

Samarbetspartners

Cemvision AB

Nybro, Sweden

Uppsala universitet

Uppsala, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: Dnr:2021-03237
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2023

Mer information

Senast uppdaterat

2022-01-13