Consistent Air-Ice-Sea Data Assimilation of Satellite Observations (CAISA)
Forskningsprojekt, 2022 – 2024

Processer nära jordytan spelar en central roll för såväl oceanografiska som meteorologiska prognoser. De flesta aktiviteter i samhället som påverkas av väder och hav ligger nära jordytan. Det är också där som det viktiga utbytet av värme, vatten och vattenånga sker mellan havsytan och atmosfären. För att göra bra prognoser inom meteorologi och oceanografi behövs inte bara en
bra prognosmodell, det är också viktigt att ha en så bra beskrivning av nuläget som möjligt. I och på havet är det dessvärre ont om observationer som kan säga något om detta. Från satelliter finns dock mängder av yttäckande mätningar att tillgå och fler satelliter är på väg att skjutas upp. I dagsläget används dock informationen från satelliter inte alls i den utsträckning som borde vara möjligt för att beskriva tillståndet i det viktiga gränslandet mellan atmosfär och hav. I det här projektet vill vi ändra på det.
Målet är att kunna använda satellitmätningar som relaterar till havsytan och den nedre delen av atmosfären för att få en bättre beskrivning av nuläget.
Tanken är att använda data från prognosmodellerna för att räkna fram motsvarigheter till det som mäts från satelliterna. Sedan kan man använda skillnaden däremellan som utgångspunkt för att korrigera modellerna och få en bättre beskrivning av nuläget. Med en bättre beskrivning av hur vädret ser ut nu finns också möjligheten att med större säkerhet kunna säga något om hur det kommer att bli framöver.

Deltagare

Leif Eriksson (kontakt)

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Geovetenskap och fjärranalys

Anis Elyouncha

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Geovetenskap och fjärranalys

Patrick Eriksson

Chalmers, Rymd-, geo- och miljövetenskap, Geovetenskap och fjärranalys

Samarbetspartners

SMHI

Norrköping, Sweden

Finansiering

Rymdstyrelsen

Projekt-id: 2021-00085
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2024

Mer information

Senast uppdaterat

2022-05-04