AI Enhanced Mobility
Forskningsprojekt, 2022 – 2023

Syfte och mål: AI Enhanced Mobility syftar till att bygga kunskap, erfarenhet och nya samarbeten inom AI-tillämpning för framtidens hållbara mobilitetssystem. Projektet är en viktig katalysator för att tillämpa AI inom mobilitetsområdet och fördjupa samverkan mellan AI-aktörer och mobilitetsaktörer.
Visionen är att Sverige tar en ledande roll i utvecklingen av ett framtida mobilitetssystem för människor och gods som är hållbart, säkert och tillgängligt för alla.
Förväntade effekter och resultat: Det övergripande målet för AI Enhanced Mobility är att bygga erfarenhet, kunskap och nya samarbeten i tillämpad AI inom mobilitetsystemet för att skapa förutsättningar och lösningar för framtidens hållbara mobilitetssystem. Projektet ska generera konkreta och relevanta AI-projekt, bygga nätverk av organisationer från AI- och mobilitetsområdet, skapa ökad kunskap och medvetenhet om AI och dess potential för mobilitetssektorn och genomföra strukturerad omvärldsbevakning samt koppla upp mot relevanta aktörer och initiatic för att skapa synergier.
Upplägg och genomförande: Merparten av projektet utförs i fokusgrupper där mobilitetsaktörer och AI-experter inom trafiksäkerhet och godstransporter samlas för att tillsammans identifiera utmaningar och lösningar som kan leda till större projekt. Fokusgrupperna arrangerar vardera totalt 7st workshopar för generering av idéer för projekt och förstudier, inspiration och kunskapsbyggande. Projektet medverkar och anordnar också konferenser och initiativ för resultat- och kunskapsdelning inom området.

Deltagare

Magnus Granström (kontakt)

Chalmers, Vehicle and Traffic Safety Centre at Chalmers (SAFER)

Samarbetspartners

Högskolan i Borås

Borås, Sweden

Lindholmen science park AB

Gothenburg, Sweden

Malmö universitet

Malmö, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2022-01451
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2023

Mer information

Senast uppdaterat

2022-08-15