Politiska karteller och Sverigedemokraternas framgång
Kapitel i bok, 2022

Sverigedemokraterna har, i likhet med andra populistiska partier i Europa, vuxit kraftigt i de senaste valen. En trolig förklaring till denna uppgång kan finnas i att Sverigedemokraterna har erbjudit en migrationskritisk politik som varit populär bland väljarna, men som inget etablerat parti erbjudit. Anledningen till att de etablerade partierna inte har erbjudit denna migrationskritiska politik är att de har haft en implicit kartell i migrationsfrågan. Därmed har de valt att inte anpassa sig till väljarnas åsikter, då de själva inte instämmer med vad väljarna vill i denna fråga. Till skillnad från klassiska vänster-högerfrågor så som storleken på offentlig sektor hade därmed väljarna inget etablerat parti som erbjöd en annan politisk inriktning.
Denna kartell blev ohållbar i takt med att Sverigedemokraterna har vuxit i storlek, och från och med riksdagsvalet 2018 har väljare och politiker ungefär samma åsikt rörande mottagande av flyktingar. Vi beskriver denna teori och testar den med data från Riksdagsundersökningen
för politiker och från SOM-institutet för väljare. I takt med att politikerna har ändrat åsikt är det troligt att politikerna kommer att konkurrera i migrationsfrågan på samma öppna vis som i vänster-högerfrågor.

Författare

Christian Johansson

Göteborgs universitet

Chalmers, Matematiska vetenskaper, Algebra och geometri

Anders Kärnä

Institutet för Näringslivsforskning

Jaakko Meriläinen

Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM)

Folkviljans förverkligare

117-133
978-91-984403-0-0 (ISBN)

Ämneskategorier

Studier av offentlig förvaltning

Statsvetenskap (exklusive studier av offentlig förvaltning och globaliseringsstudier)

Mer information

Senast uppdaterat

2023-10-27