Kartläggning av förutsättningar för effektiv återtillverkning av möbler i offentlig miljö
Rapport, 2023

Varje år skapas runt 54 000 ton träavfall ifrån svensk träindustri och 400 000 ton från svenska hushåll. Merparten bränns upp. Återtillverkning förlänger livslängden på produkter, produktkomponenter och material och bidrar därmed till hållbar resursanvändning. Det bevarar speciellt träråvara och minskar behovet av ny träråvara och skogsavverkning.
Återtillverkning innebär att begagnade produkter tas tillbaka av ursprungsproducenten och renoveras. Detta sker i liten utsträckning idag inom svensk trä- och möbelindustri. Samtidigt ökar efterfrågan av återtillverkade produkter från kunder i offentlig sektor. Producentföretagen ser återtillverkning som en viktig fråga men saknar effektiva produktionsstrategier för att möta denna efterfråga.
Genomförbarhetstudien Kartläggning av förutsättningar för effektiv återtillverkning av möbler i offentlig miljö är ett första steg för att förstå återtillverkning av möbler ur både ett kund- och producentperspektiv. Att förstå kundens syn på återtillverkning är en viktig aspekt för att förstå producenternas situation. Därför var både producenter och kunder involverade i projektet. Det övergripande syftet med projektet var att öka kunskapen om cirkulär ekonomi och återtillverkning av möbler hos regioner och kommuner i offentlig sektor samt om produktionsstrategier för effektiv återtillverkning trä- och möbelföretag i Sverige. Målet med projektet var att kartlägga förutsättningarna för en effektiv återtillverkning av möbler för offentlig miljö, i första hand utifrån ett producentperspektiv. Detta skedde via dialog med producentföretag, offentlig sektor och andra aktörer i form av workshops, möten och intervjuer. Vi kartlade även den forskning som redan gjorts inom området.
I projektet genomfördes en nulägesbeskrivning i form av litteraturstudie av vetenskapliga artiklar, populärvetenskapliga artiklar samt genomförda forskningsprojekt inom relaterade områden. Vi har också utfört en intervjustudie med 21 respondenter samt en heldags workshopaktivitet. Utifrån det insamlade materialet identifierades hinder och möjligheter för återtillverkning av möbler för offentlig sektor, samt faktorer som påverkar utvecklingen.
Resultaten tyder på att återtillverkning definieras olika i teori och i praktik. Faktorer som möjliggör återtillverkning är tillgång till högkvalitativa (trä)möbler i rätt volym samt en fungerande omvänd logistikhantering. De främsta hindren för återtillverkning är kundernas förväntningar på ett mycket lägre pris för återtillverkade produkter, designkänslighet hos kund, d.v.s. en upplevd föråldrad estetisk design fastän produkten rent funktionsmässigt inte uppnått slutet av livscykeln, ramavtal som inte gynnar återtillverkning, avsaknad av produktionsstrategier, affärsmodeller och marknadsföringsstrategier samt svårighet att säkerställa design- och varumärkessäkerhet.
Utifrån resultaten identifierades sex viktiga områden för framtiden:
1. Samverkan och dialog inom och mellan aktörer i värdekedjan för ökad förståelse, kunskapsdelning och kunskapsgenerering
2. Spårbarhet och informationshantering för att få bättre bild av vilka produkter som finns på marknaden samt för att få bra översikt av en enskild organisations möbelinnehav
3. Effektiva återtillverkningsprocesser för att hantera volymkravet och minska kostnader
4. Hur regelverk och lagar påverkar verksamheten
5. Hållbarhetsrelaterade nyckeltal och argument som stöd vid marknadsföring, upphandling och uppföljning
6. Nya affärsmodeller och kontraktsformer som ger mervärde för företag såväl som kund, gärna i form av funktionsbaserade modeller
Som ett nästa steg har 14 aktörer som representerar forskare, företag, branschorganisation och offentlig sektor gått samman för att arbeta vidare med de tre första punkterna ur ett produktionsstrategiskt perspektiv. Medel har sökts från Re:Souce i utlysningen Cirkulär ekonomi och resursanvändning inom planetens gränser.

återtillverkning

möbler

Cirkuläritet

offentlig sektor

Författare

Mirka Kans

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Supply and Operations Management

Malin Löfving

Träcentrum Nässjö Kompetensutveckling AB

Kartläggning av förutsättningar för effektiv återtillverkning av möbler i offentlig miljö

Energimyndigheten (P2022-00321), 2022-08-17 -- 2023-02-16.

Ämneskategorier (SSIF 2011)

Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi

Drivkrafter

Hållbar utveckling

Styrkeområden

Produktion

Mer information

Senast uppdaterat

2024-01-18