SAM-analys - Sekvensbaserad Aktivitets- och Metodanalys
Bok, 2024

Boken SAM-analys, Sekvensbaserad Aktivitets- och Metodanalys, är en lärobok i hur man hanterar arbetsmetoder i manuella arbetsplatser och tidsättningen på element-nivån.

SAM-analys är byggd på elementära tider, det vill säga förutbestämda tider för samtliga aktiviteter eller rörelser gjorda med olika delar av kroppen med hänsyn till avstånd och vikter.

Tiderna är ett resultat av tusentals filmtagningar på samma rörelse varefter en standardtid har fastställts för dessa rörelser.

SAM-analysen är utvecklad med samma prestationsdata som MTM-2 och MTM-3, men aktiviteterna beskrivs i sekvens såsom de utförs. Detta ger en bättre överblick och snabbare tid att analysera.

Att ha korrekta tider i verksamheten spelar en viktig roll för många aktiviteter i verksamheten: konstruktion, planering och tillverkning samt för de som gör jobbet en optimal balansering av arbetsbördan och ergonomin.

Metoden, det vill säga, hur arbetet är upplagd, bestämmer tiden man får i analysen. Därför är det viktigt att analytiken undersöker möjligheter att förbättra metoden utifrån tidsanvändning och belastning.

I bokens andra utgåva har vi tagit hänsyn till de förbättringar och tillägg som har gjorts under åren sedan 1988, men det ursprungliga innehållet finns så gott som oförändrat, vilket innebär att en del i boken beskriver slutlägen, fall och typ lite annorlunda men i sak mer utförligt.

Författarna

Författare

Veikko Turunen

Peter Almström

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Supply and Operations Management

Ämneskategorier

Produktionsteknik, arbetsvetenskap och ergonomi

Styrkeområden

Produktion

ISBN

978-91-89823-57-0

Mer information

Skapat

2024-05-15