Boendes syn på kulturvärden: Resultat från enkäter och intervjuer i samband med renovering av äldre flerbostadshus
Report, 2020
Enkätstudien visar på ett statistiskt samband mellan hur högt de boende skattar kulturvärdet i sin bostad och hur bra de trivs. Intervjuerna visar att de boende känner till sin bostadshushistoria och att de värdesätter den. Flera av intervjupersonerna hänvisar till byggnadernas kulturvärde som något som de uppskattar med sitt boende. Studien visar att de boende ofta lyfter fram immateriella kulturvärden som områdets själ och dess sociala historia. De boende uppskattar även rumsliga kvaliteter och interiöra detaljer. Det framkom i intervjuerna att det inte alltid är den historiska äktheten som är det viktigaste utan även falska återskapade detaljer skapar värden.
Trots att kulturvärden uppskattas så är betalningsviljan bland hyresgäster låg, medan betalningsviljan är högre för termisk komfort och ljudmiljö. En värdekonflikt har identifierats mellan bevarande, termisk komfort och energibesparing. Kulturarvet är gemensamt och det kan vara svårt att få enskilda boende att betala för att bevara och utveckla gemensamma och allmänna kulturvärden, särskilt för hyresgäster som inte själva får några direkta ekonomiska fördelar av en sådan investering. Bostadsrättsinnehavare framstår som mer benägna att investera i kulturvärden.
Även om enkäten hade en hög svarsfrekvens så baseras studien på ett begränsade underlag och det finns utrymme för både bredare och mer djupgående studier. Begreppet kulturhistoriskt värde är också svårtolkat och kan ha tolkats olika av olika personer.
Avslutningsvis bidrar studien men kunskap om relationen mellan trivsel och kulturvärde är något som borde uppmärksammas vid en renovering. Det borde ligga i fastighetsägares och hyresvärdars intresse att bevara värden som kan öka attraktiviteten av bostäder. Studien pekar på ett intresse bland boende av sin bostadsmiljös historia men också på vilka karaktärsdrag som de uppskattar. I linje med nutida ambitioner för demokratiska processer för urval av kulturmiljöer och historiska minnen skulle de boendes perspektiv i högre grad kunna tas hänsyn till i utformningen av program och riktlinjer för bevarande av bostadsbebyggelse.
renovering
kulturvärden
energieffektivisering
byggår före 1946
arkitektur
flerbostadshus
energi- och klimatpåverkan
Author
Paula Femenias
Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Building Design
Lina Jonsdotter
Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Building Design
Alexander Knutsson
Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Building Design
Klara Mörk
Chalmers, Architecture and Civil Engineering, Building Design
Re-renovation: Possibilities for increased energy efficiency and the re-creation of cultural historical values
Swedish Energy Agency (40461-1), 2015-11-01 -- 2018-12-31.
Subject Categories
Architectural Engineering
Other Humanities
Other Social Sciences
Driving Forces
Sustainable development
Areas of Advance
Building Futures (2010-2018)
Energy
Rapport ACE / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Chalmers tekniska högskola: 2019:7
Publisher
Chalmers