Utökad elproduktion till 2030
Report, 2022

Vi, Filip Johnsson och Markus Wråke, presenterade på DN Debatt[1] den 11 mars en debattartikel om potentialen att bygga ut den svenska elproduktionen till 2030: ”Hantera båda kriserna genom mer elproduktion.”

Den enda replik[2] som publicerades avsåg att artikeln inte inkluderade potentialen med återstart av Ringhals 1, vilket bemöttes i slutrepliken[3]. Det framfördes inte heller någon kritik mot de angivna potentialerna i andra sammanhang, så vitt vi kunnat se.

I artikeln summerades potentialen för de olika kraftslagen: ”Sammantaget är det fullt möjligt att öka Sveriges elproduktion med ungefär 140 TWh fram till 2030, vilket motsvarar hela Sveriges nuvarande elanvändning. Denna nivå ligger i linje med det långsiktiga behovet för att möta elektrifieringen och möjliggöra klimatomställningen – men produktionen kan tidigareläggas.”


Detta dokument utgår från de nedbrutna angivna TWh-siffrorna i debattartikeln, och kompletterar med fler källor och resonemang. I början av varje stycke återges vad som angavs i debattartikeln.

Utbyggnad

Elanvändning

Vindkraft

Elproduktion

Author

Filip Johnsson

Chalmers, Space, Earth and Environment, Energy Technology

Markus Wråke

Energiforsk AB

MISTRA Electrification

The Swedish Foundation for Strategic Environmental Research (Mistra), 2021-06-01 -- 2025-05-31.

Driving Forces

Sustainable development

Subject Categories

Energy Engineering

Civil Engineering

Areas of Advance

Energy

Publisher

Chalmers

More information

Latest update

10/27/2023