Jakten på hållbar beredskap i svensk livsmedelsförsörjning
Report, 2025
Syftet med forskningsrapporten är att empiriskt belysa hur de två expertisområdena hållbarhet respektive beredskap integreras för att möta överlappande klimatrelaterade och antagonistiska hot i det svenska samhället. Baserat på 582 rapporter publicerade 1992–2024 av aktörer i den svenska livsmedelskedjan identifierar studien hur politiska beslut och händelser har format relationen mellan hållbarhet och beredskap över tid. Ett mönster av fyra utvecklingsfaser framträder: vakuum-, specialiserings-, närmande- och armkroksfasen. I armkroksfasen har expertisområdena börjat kopplas samman, och begreppet ”hållbar beredskap” används allt oftare av myndigheter. Dock saknas en entydig definition av detta begrepp, vilket skapar osäkerhet kring dess praktiska tillämpning för ökade investeringar.
Resultatet visar att nya förhållningssätt till överlappande klimatrelaterade och antagonistiska hot behöver utvecklas för att expertisområdena hållbarhet och beredskap ska kunna integreras till reella lösningar inför och vid samhällskriser.
Nya förhållningssätt utgör en kompetens som kan stärka försörjningsberedskapen av kritiska varor och tjänster.
Denna kompetens är därför viktig att fortsatt studera och vidareutveckla för att kunna möta utmaningarna inom svensk livsmedelsförsörjning i en tid av överlappande, varaktiga samhällskriser.
Author
Kristina Måsbäck
Swedish Defence University
Joakim Netz
Jönköping University
Chalmers, Technology Management and Economics, Innovation and R&D Management
Anna Rylander Eklund
Chalmers, Technology Management and Economics, Innovation and R&D Management
Maria Elmquist
Chalmers, Technology Management and Economics, Innovation and R&D Management
Innovation lab for sustainable preparedness in food supply
Formas (2022-02436), 2022-01-01 -- 2025-12-31.
Formas, 2022-12-01 -- 2025-11-30.
Subject Categories (SSIF 2025)
Other Social Sciences
ISBN
978-91-88041-60-9
Publisher
Chalmers University of Technology