Tankrengöring och dess påverkan på havsmiljön
Report, 2020
tankfartyg utifrån AIS-data, kan vissa områden utpekas som sannolika områden för utsläpp. Flera av dessa områden angränsar eller överlappar med utpekade skyddsvärda områden, exempelvis enligt Natura 2000.
Dagens regelverk, huvudsakligen inom IMO MARPOL Annex II, rörade utsläpp av tankrengöringsrester är snåriga och lämnar utrymme för olika tolkningar. Dessutom saknas samlad statistik över såväl vilka substanser som lastas och lossas i Sverige. Den statistik som finns att tillgå innehåller ofta felaktigheter vilket bidrar till stora osäkerheter i möjliga bedömning av effekter i havsmiljön till följd av tankrengöring. Idag är det ytterst få av de ämnen som transporteras i flytande bulk, som med säkerhet kan klassificeras som totalt ofarliga. Regelverket bör därför ses över och i brist på tillförlitlig statistik och vetenskapliga utvärderingar, bör samtliga ämnen som släpps ut i samband med tankrengöring klassificeras som farliga ämnen. Det råder konsensus inom HELCOM om att belastningen på havsmiljön med avseende på farliga ämnen i Östersjön måste minska, vilket styrker argument för att tillämpa försiktighetsprincipen och överväga förbud av utsläpp från tankrengöring till havs. Det finns olika avancerade procedurer för tankrengöring för att minska restvolymen i tankarna. I enlighet med tidigare publicerade resultat finns det stor förbättringspotential avseende att minska koncentrationen av giftiga ämnen i miljön, genom att se över krav på utökad tillämpning av state-of-the art rengöringsprocedurer.
För att minska påverkan på havsmiljön från tankrengöring, samt sjöfartens miljöpåverkan i allmänhet, krävs ökad samverkan mellan berörda transport- respektive miljöförvaltande myndigheter och övriga aktörer så som hamnar, fartygsoperatörer och industrier. Även om det redan finns mycket samarbete inom exempelvis havsmiljöförvaltning, brister det för sjöfartsfrågor i harmoniseringen mellan de övergripande regelverken för fartygen och de miljömålsdirektiv som formuleras av förvaltningssidan.
sjöfart
tankrengöring
havsmiljö
sjöfartens miljöpåverkan
utsläpp från fartyg
Author
Anna Lunde Hermansson
Chalmers, Mechanics and Maritime Sciences (M2), Maritime Studies
Ida-Maja Hassellöv
Chalmers, Mechanics and Maritime Sciences (M2), Maritime Studies
Pre-study: Chemical discharges from tank cleaning operations
The Swedish Agency for Marine and Water Management, 2019-10-01 -- 2020-02-29.
Driving Forces
Sustainable development
Areas of Advance
Transport
Subject Categories (SSIF 2011)
Transport Systems and Logistics
Earth and Related Environmental Sciences
Chemical Sciences
Havsmiljöinstitutets rapportserie: 2020:6
Publisher
Swedish Institute for the Marine Environment