Vibrationer från stabiliserade järnvägsbankar
Forskningsprojekt, 2021 – 2024

Samhällets utveckling medför högre tåghastigheter och vikter vilket ökar belastningen på befintliga och planerade järnvägsbankar. Kalkcementförstäkrning (KC) är en beprövad lösning för att minska sättningar och öka stabiliteten hos järnvägsbankar på lösa jordar och begränsa vibrationer. Effekt av ökad belastningar på KC-förstärkt mark är bör undersökas för att kunna uppdatera regelverk. Projektets syfte är att bidra till optimal KC-användning genom att bygga bro mellan beräknad och uppmätt prestanda för en befintlig järnväg i ett tidigt skede av livscykeln.
Forskningen delas upp i flera steg. Detta projekt (steg 1) tar fram underlag genom fält- och labkaraktärisering med steg 2 i åtanke: Utvärdering undergrundens respons för en järnvägsbank på KC-förstärkt markt med numerisk modellering och validering med fältmätningar.
Resultat bidrar direkt till pågående och kommande projekt relaterade till långtidseffekter och dynamiska respons av järnvägsspår på KC-förstärkt mark. Resultaten sammanställs i rapporter för implementering i vägledare och regler och presenteras och diskuteras i forum för olika intressenter.
Ökad funktionssäkerhet förväntas om dimensionering av KC-förstärkning förbättras med att också ta hänsyn till långtids och dynamiska lasteffekter eftersom livslängden kan bedömas på säkrare underlag. Tillsammans med effektiva installationsmetoder kan förbättrade dimensioneringsmetoder minimera mängden koldioxidekvivalenter från inblandad kalk och cement i jorden.

Deltagare

Jelke Dijkstra (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Geologi och geoteknik

Samarbetspartners

Bane NOR

Hamar, Norway

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet

Trondheim, Norway

Statens vegvesen

Oslo, Norway

Finansiering

Trafikverket

Projekt-id: TRV2021/26336
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Transport

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2022-03-30