hAIdrogen safety sensors
Forskningsprojekt, 2021
– 2024
Syfte och mål: För att minska utsläppen av växthusgaser är stora investeringar i vätgasteknik en nyckelfaktor och robusta och snabba vätgassäkerhetssensorer en nyckelteknik, eftersom väte-luftblandningar är brandfarliga. Dock uppfyller för närvarande ingen befintlig sensorteknik de högt ställda kraven på säkerhets och processmonitoreringssenorer som ställs av aktörer inom fordons-, energi- eller ståltillverkningsindustrier.
Målet med detta projekt är därför att radikalt förbättra prestandan hos plasmoniska vätgassensorer i krävande miljöer med hjälp av artificiell intelligens.
Förväntade effekter och resultat: Efter projektets genomförande förväntar vi oss att ha tagit fram plasmoniska vätgassensorer med svarstid väl under en sekund som kan användas i kemisk utmanande miljöer såsom mycket hög luftfuktighet eller högt tryck, och som har ett starkt minskat kalibreringsbehov, vilket bl.a. möjliggörs av en AI-driven mjukvara som vi har utvecklat inom projektet. Effekten blir att en radikalt ny generation vätgassensorer kommer ut på marknaden och bidrar till en snabbare implementering av vätgasteknik som minskar CO2 utsläpp.
Upplägg och genomförande: Projektet är ett samarbete mellan Chalmers Tekniska Högskola, Göteborgs Universitet och Insplorion AB, där högskoleparterna står för utvecklingen av ett AI-designad sensorchip med multiplexfunktion samt en AI-driven mjukvara för sensorsignalbearbetning. Insplorion AB står for deras integration i en funktionell sensorprototyp med AI-baserad sensorsignalbearbetning och prestanda som uppfyller kraven av de viktigaste aktörerna inom vätgasenergisektorn.
Deltagare
Christoph Langhammer (kontakt)
Chalmers, Fysik, Kemisk fysik
Samarbetspartners
Göteborgs universitet
Gothenburg, Sweden
Insplorion Sensor Systems AB
Göteborg, Sweden
Finansiering
VINNOVA
Projekt-id: 2021-02760
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Nanovetenskap och nanoteknik
Styrkeområden
Energi
Styrkeområden
Chalmers materialanalyslaboratorium
Infrastruktur
Nanotekniklaboratoriet
Infrastruktur