E-Charge: Systemdemonstration av elektrifierade långväga lastbilstransporter
Forskningsprojekt, 2021 – 2024

Syfte och mål: Syftet med projektet är att i samverkan bygga kunskap och förmåga för att ta ett viktigt steg i omställningen mot en elektrifierad transportsektor som en del i ett hållbart, elektrifierat välfärdssamhälle.
Projektet ska etablera och driva en systemdemonstrator som opereras med 2-4 fjärrlastbilar i 2-4 kundflöden och som laddas med höga effekter i sk MCS-laddare. Fordonen ska klara att köra 4,5 h och sedan ladda i 45 minuter för kunna köra i ytterligare 4,5 h. 3 st publika MCS-laddare ska installeras med laddeffekter på >1 MW. En plan för en storskalig systemdemonstrator ska tas fram.
Förväntade effekter och resultat: Projektet E-Charge kommer att accelerera kunskapsuppbyggnaden inom elektrifiering av tunga långväga transporter. Driften av systemdemonstatorn förväntas bidra med nödvändiga kunskaper kring logistiksystemet, affärsfallen, möjligheter och risker kopplade till det elektrifierade långväga logistiksystemet. Projektet förbereder nationella aktörer för en uppskalning av tekniken. Etableringen och driften av de planerade laddarna Megawatt Charging System (MCS) kommer att förbereda projektparterna inför samarbete kring laddning på europeisk och internationell nivå.
Upplägg och genomförande: Projektet är indelat i vertikala (V) och horisontella arbetspaket (H). I V utvecklar OEMer sina fordon, ABB utvecklar MCS laddare medan Circle K och OKQ8 projekterar och opererar de i projektet tilltänkta publika laddstationer. I H1 koordineras arbetet med att utveckla, operera, övervaka och utforska den initiala systemdemonstrationen. I H2 sker akademisk forskning och modellering av del- och övergripande system. I H3 förbereds en storskalig systemdemonstration samt bidrag till en nationell uppbyggnadsplan för laddinfrastruktur ges. Projektkoordinering bedrivs i H4.

Deltagare

Anders Grauers (kontakt)

Chalmers, Elektroteknik, System- och reglerteknik

Samarbetspartners

ABB

Zurich, Switzerland

Circle K Sverige AB

Stockholm, Sweden

ICA Sverige

Solna, Sweden

Lindholmen science park AB

Gothenburg, Sweden

Linköpings universitet

Linköping, Sweden

Lunds universitet

Lund, Sweden

OK-Q8 AB

Stockholm, Sweden

Scania CV AB

Södertälje, Sweden

Schenker AB

Göteborg, Sweden

Tommy Nordbergh Åkeri AB

Hjärnarp, Sweden

Uppsala universitet

Uppsala, Sweden

Vattenfall

Stockholm, Sweden

Volvo Group

Gothenburg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-03891
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2024

Mer information

Senast uppdaterat

2022-11-04