BYGATAN. Brukarstyrd gestaltning och implementering av resilienta livsmiljöer på landsbygden.
Forskningsprojekt, 2021 – 2023

Syfte och mål: BYGATAN - Brukarstyrd gestaltning och implementering av resilienta livsmiljöer på landsbygderna. Projektet syftar till att utmana rådande bo- och bostadsbyggnadssystem genom att skala upp och sprida omställning till en attraktiv, inkluderande och hållbar boendemiljö där de boende gestaltar och påverkar sin livsmiljö i hela processen från projektering till förvaltning.
Projektet kommer att påvisa hur den sociala bo och byggrörelsen kan leda en konkret implementering av gestaltad livsmiljö i landsbygdens platsutveckling och skapa resiliens i den fysiska platsens utveckling

Förväntade effekter och resultat: Bygg- och bogemenskaper kan bli ett reellt alternativ för att medborgare själva ska kunna medverka till skapandet av bostäder och samhällsnytta, såsom ökad hållbarhet, jämställdhet, minskad ensamhet och högre livskvalitet. Nya bostadsalternativ tas fram genom byggemenskaper, kooperativ och lokalt ägda bygdebolag utan vinstintresse. Framväxten av dessa finns både i landsbygder, på mindre orter och städer runt om i Sverige. Detta är i linje med den internationella utvecklingen där en tredje sektor av lokalt ledd bostadsutveckling växer fram.

Deltagare

Nils Björling (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Stadsbyggnad

Samarbetspartners

Andreastorpets Vänboende ekonomisk förening

Dingle, Sweden

Boman arkitektur AB

Pixbo, Sweden

Byggdialog Dalarna

Borlänge, Sweden

Bysjöstrand Ekoby ekonomisk förening

Grangärde, Sweden

Föreningen För Byggemenskaper

Stockholm, Sweden

Inspire 4eu AB

Grangärde, Sweden

Röstånga ekoby ekonomisk förening

Röstånga, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-03754
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2023

Mer information

Senast uppdaterat

2023-05-17