Back-scattered Field Overmoded Waveguide Measurement Chamber for Integrated Antennas at 100+GHz
Forskningsprojekt, 2021 – 2022

Syfte och mål
Vi föreslår en ny mm-våg övermoderad vågledarmätningskammare som kan övervinna den kritiska utbredningsförlusten i konventionella ekofria antennkammare vid frekvenser över 100 GHz genom att skapa en begränsad utbredningsmiljö för en antenn som testas (AUT) istället för ledigt utrymme. Utbredningsförlusten av en sådan begränsad miljö har uppskattats vara minst en storleksordning mindre vid 100 GHz för typiska integrerade antenner (t.ex. Antenna-on-Chip, Antenna-in-Package och Antenna-in-Module).

Förväntade effekter och resultat
Denna unika kombination av den begränsade utbredningsmiljön med låg förlust och det trådlösa gränssnittet med de integrerade antennerna är en viktig möjliggörare för framtida Over-The-Air-testplattformar för nästa generations trådlösa system. Det förväntade resultatet av ett fullständigt projekt, efter denna förstudie, är en experimentell demonstrator av en sådan OWG-kammare för karakterisering av integrerade antenner vid frekvenser inom 100-140 GHz. Hela projektet kommer sannolikt att ge resultat som kan kommersialiseras av industriella parter.

Planerat upplägg och genomförande
Omfattningen av den planerade arbetsinsatsen baseras på insatser in kind från industrideltagarna på Ericsson och VINNOVAs bidrag till Chalmers. Alla parter bidrar till genomförandet av flera uppgifter. Projektet är uppdelat i fyra arbetspaket (WP1-WP4) som löper parallellt under projektperioden: WP1: Projektledarskap WP2: Teoretisk metod för extraktion av free space-antennegenskaper WP3: Numerisk analys av kammarens baseline design WP4: Praktiska designriktlinjer och beslut om hur konceptet ska utvidgas för att nå den tänkta demonstratorn

Deltagare

Marianna Ivashina (kontakt)

Chalmers, Elektroteknik, Kommunikation, Antenner och Optiska Nätverk

Samarbetspartners

Ericsson AB

Stockholm, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-03435
Finansierar Chalmers deltagande under 2021–2022

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Informations- och kommunikationsteknik

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2024-04-24