OPTIMERA - Optimerad CTMP processer
Forskningsprojekt, 2022 – 2025

Syfte och mål
Syftet med projektet är att utveckla ett optimeringsverktyg för jämnare kvalitet och minskad energianvändning. Optimeringsverktyget utvecklas och utvärderas vid ett CTMP-massabruk. Huvudmålet är att verktyget ska installeras och användas >95% av driftstiden på CTMP. Energimålet ska uppnås genom att verktyget möjliggör ökning av produktion. Besparingspotentialen beräknas till 25-50 GWh/år. Verktyget ska också säkerställa en minskad kvalitetsvariation motsvarande 50% av valda massaegenskaper (företrädesvis fiberlängd, spet och freeness).

Förväntade effekter och resultat
Resultatet från projektet ska bli ett optimeringsverktyg som kan användas av olika personalkategorier vid massabruket. Verktyget ska ge underlag för: * Energi- och massakvalitetsoptimering * Produktionsplanering * Optimering av den totala elenergianvändningen * Regulatortrimning i ett systemperspektiv * Analys av systemstörningars påverkan genom processen

Planerat upplägg och genomförande
Projektet genomförs i två huvudfaser. I den första fasen utvecklas interaktionsgränssnittet för verktyget och verktygets grundläggande funktioner. Det sker iterativt i en intervjuserie med brukets personal. I den andra fasen vidareutvecklas funktionerna till att omfatta produktionsplanering och en övergripande styrstrategi för hela systemet.

Deltagare

Veronica Olesen (kontakt)

Chalmers, Elektroteknik, System- och reglerteknik

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-04926
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2025

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Produktion

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2022-07-25