Logistic Visibility for Circularity (LOVIS4C)
Forskningsprojekt, 2022 – 2023

Logistic Visibility for Circularity (LOVIS4C) syftar till att undersöka hur resursförbrukning och miljöpåverkan från utökade produktionssystem (inklusive reparation, återanvändning, återtillverkning och återvinning) kan minimeras genom att dela information och skapa transparens i försörjningskedjan.

Det ser även på rollen som transparent information spelar för cirkularitet i försörjningskedjan och hållbarhet, särskilt för inkommande material- och komponentflöden till tillverkande företag. LOVIS4C är en förstudie med målet att definiera ett komplett FoI-projekt.Konsortiet bakom förstudien är speciellt sammansatt för att få in flera perspektiv kring visibilitet i försörjningskedjan. LOVIS4C kommer att hjälpa tillverkningsindustrin att identifiera nyckelprocesser och relaterad information som kräver transparens för att underlätta övergången till mer resurseffektivitet och cirkulär tillverkning. Det bygger på aktivt engagemang och samarbete av olika aktörer (tillverkningsindustri, teknikleverantör och standardiseringsinstitut) för kunskapsdelning och gemensam utveckling av lösningar.


Studien kommer att följa en Delphi-metod för att identifiera ett antal kritiska områden gällande visibilitet i försörjningskedjan, samt bedöma deras inverkan på en övergång till cirkulär produktion: (1) planerings- och ledningsprocesser, (2) nyckelbeslut, (3) indikatorer, (4) nivån och omfattningen av "intelligens"/förutsägbarhet och (5) tekniska krav gällande synlighet. Under förstudien kommer ytterligare industri- och institutpartners att inkluderas samtidigt som det kompletta FoI-projektet definieras.

Deltagare

Tarun Agrawal (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Supply and Operations Management

Patrik Jonsson

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Supply and Operations Management

Samarbetspartners

ASSA ABLOY AB

Stockholm, Sweden

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Stockholm, Sweden

Lunds universitet

Lund, Sweden

Meridion AB

Göteborg, Sweden

Odette Sweden AB

Stockholm, Sweden

Scania CV AB

Södertälje, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2022-02461
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2023

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Transport

Styrkeområden

Produktion

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2022-12-16