Användarvänliga verktyg för industrins uppföljning och minskning av kemikaliefotavtryck (Tox-redUSE)
Forskningsprojekt, 2022 – 2024

Ansvarsfull hantering av kemikalier och avfall för hållbar utveckling är ett av FNs globala mål och del i EUs gröna giv. Hela livscykeln för både kemikalier, varor och avfall måste tas i beaktande för att minska negativa effekter på människa och miljö. ”Kemikaliefotavtryck” är en livscykelbaserad indikator på kemikalieförorening. Indikatorn har potential att vara ett verktyg för industrin att mäta och minska sina kemikaliefotavtryck och därmed uppnå viktiga hållbarhetsmål. Projektet syftar till att göra verktyg för kemikaliefotavtryck användbara i industrin.
Vetenskapligt vedertagna modeller för kemikaliefotavtryck har i forskningsprojekt där industriella aktörer och forskare samarbetat visat sig vara komplexa att använda. Tröskeln för industriell tillämpning har ofta varit för hög. Detta projekt syftar till att överbrygga detta gap och möjliggöra en bra implementering av dessa verktyg.
Genom att analysera företagsinterna arbetsgångar och beslutprocesser anpassas verktygen på bästa sätt för
maximal användbarhet inom industrin. Detta samtidigt som det säkerställs att den vetenskapliga träffsäkerheten hos verktygen bevaras.
I projektet samarbetar företag med forskare med både samhällsvetenskaplig och naturvetenskaplig bakgrund. I en iterativ process intervjuas företag och test-verktyg skapas och utvärderas. Slutresultatet från projektets fallstudier slås ihop till ett gemensamt koncept och implementeringsplan som kan tillämpas av intressenter utanför projektet.

Deltagare

Gregory Peters (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Environmental Systems Analysis

Samarbetspartners

IVL Svenska Miljöinstitutet

Stockholm, Sweden

Nouryon AB

Stenungsund, Sweden

Perstorp AB

Malmö, Sweden

Volvo Cars

Göteborg, Sweden

Finansiering

Formas

Projekt-id: Dnr2022-01991
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Produktion

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2023-01-05