Just Transitions - Forskarskola om ledning och organisering för rättvis urban och regional klimatomställning
Forskningsprojekt, 2023 – 2027

Forskarskolan Just Transitions bygger kunskap och kompetens kring hur en rättvis klimatomställning kan förverkligas i en lokal kontext.

Forskarskolan har två byggstenar:

- Sju doktorandprojekt som är integrerade i de offentliga parternas verksamheter, med handledare från såväl akademi som praktik.

- Etableringen av en svensk plattform för rättvisa klimatomställningar som drivs av Urban Futures och är tillgänglig även för doktorander och yrkesverksamma utanför forskarskolan.

Doktorandprojektet vid Chalmers avser att belysa Göteborgs stads stadsledningskontors arbete för en rättvis klimatomställning. Stadsledningskontoret ansvarar för att samordna stadens arbete, en roll som inkluderar att driva ett omställningsarbete som inkluderar alla hållbarhetsdimensioner. Det finns ett akut behov av att utforska motsättningar och synergier mellan befintliga planer och program som tar upp social och ekologisk hållbarhet, samt att utforska handlingsutrymmet inom stadens förvaltningar. Det aktuella doktorandprojektet kommer att ta utgångspunkt i stadens arbete mot ”Jämlikt Göteborg” och ”En ekologiskt hållbar stad”. Det syftar till att ge verktyg och metoder för att visualisera konflikter och synergier mellan mål och förhållningssätt, och hur insatser påverkar människor olika i olika delar av staden. Det syftar vidare till att ge en större socio-rumslig medvetenhet i tidiga faser av stadens samordningsarbete, för att underlätta arbetet för en rättvis klimatomställning.

 

 

Deltagare

Kristina Grange (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Stadsbyggnad

Nils Björling

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Stadsbyggnad

Sara Malm

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Stadsbyggnad

Samarbetspartners

Göteborgs Stad

Gothenburg, Sweden

Göteborgs universitet

Gothenburg, Sweden

Länsstyrelsen Östergötland

Sweden

Linköpings kommun

Sweden

Linköpings universitet

Linköping, Sweden

Urban Futures - Centre for Sustainable Urban Futures

Göteborg, Sweden

Västra Götalandsregionen

Vänersborg, Sweden

Finansiering

Formas

Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2027

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2023-10-25