sensLab Fas 3 - prototyp: invånarinitierad monitorering förjämlik uppkopplad hälsa
Forskningsprojekt, 2023 – 2024

Syfte och mål
Projektet sensLab Fas 3 avser öka Sahlgrenska Universitetssjukhusets (SU) förmåga att utveckla och testa koncept och prototyper tillsammans med invånare, patienter och vårdpersonal. Målet är att under 2023/2024 utveckla en prototyp baserat på den bärande idén om invånarinitierad monitorering. Invånarinitierad monitorering innebär i grova drag att invånaren ska kunna dela sin egeninsamlade hälsodata med SU, där data visualiseras användaranpassat baserat på olika kliniska områden varpå vårdpersonal ger behandlingsrekommendationer tillbaka till invånaren.

Förväntade effekter och resultat
Genom att invånaren delar sin egeninsamlade hälsodata med vården och, efter bedömningsrekommendation, återfår sin hälsodata kan invånarens integritet respekteras samtidigt som trygghet och tillgänglighet till vård ökar. Förhoppningen är att prototypen kan bära vårdens och invånarnas paketerade kravställning för hur invånariniterad monitorering bör utformas för att uppnå användarvänlighet av modern effektiv digital vård och hälsa till gagn för både människa och samhälle.

Planerat upplägg och genomförande
Med sensLab som möjliggörare för koncept- och prototyputveckling finns förutsättningarna för korta beslutsvägar och hög flexibilitet i utvecklingsprocessen. Arbete genomförs lokalt på SU av designers och utvecklare tillsammans med invånare, patienter och klinker från fem huvudsakliga kliniska områden - akutmottagning, reumatologi, medicin barn, kardiologi och neurologi. Insatserna fokuserar på användarstudier samt teknisk utveckling och testning. För lärande och spridning av resultat utgör den Chalmersledda satsningen ”När vården flyttar hem” en del i projektet.

Deltagare

Andreas Hellström (kontakt)

Chalmers, Teknikens ekonomi och organisation, Service Management and Logistics

Samarbetspartners

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Gothenburg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2022-03756
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2024

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hälsa och teknik

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2023-04-18