Geometrical robustness för mega casted aluminum part (GROMCAP)
Forskningsprojekt, 2023 – 2026

Fokus i GROMCAP är att ta fram en process för geometrisäkring av produkter som innehåller megagjutgods av återvunnet aluminium för att öka robustheten, minska kostnaderna och förbättra kvaliteten.
Fordonssektorn står inför stora förändringar. De skadliga utsläppen måste minska och elfordon (EV) blir den nya standarden. Lätta material kan till viss del kompensera för tunga batterier och blir allt populärare. För att möjliggöra cirkulära materialflöden och minska elbilarnas klimatavtryck behövs nya material och produktionsmetoder. Volvo Cars är pionjärer i detta sammanhang genom att introducera ”mega castings”. Även andra fordonstillverkare introducerar fler gjutna aluminiumdelar för att minska kostnader och vikt och för att förbereda för cirkulär materialanvändning. Megacastings minskar komplexiteten i produktionen genom att mellan 70 och 100 delar kan ersättas med en enda stor gjuten komponent. Dessa gjutgods i ett stycke kommer i allmänhet att tillverkas nära fordonsmonteringslinjen, vilket möjliggör bättre integration och minskad transport. Att möjliggöra ett cirkulärt materialflöde med återvunnet aluminium är viktigt både ur ett hållbarhets- och kostnadsperspektiv eftersom produktion av återvunnet aluminium använder 90 % mindre energi än primärproduktion av aluminium (dvs icke-återvunnet material) och råvaran är en kritisk resurs.


Målet med projektet är att skapa en process för att säkerställa stabila, pålitliga och verifierade koncept för design av megacastings med avseende på geometrisk kvalitet. De föreslagna arbetspaketen omfattar identifiering av källor till geometrisk avvikelse och variation, utveckling av metoder för simulering av geometrisk kvalitet, jämförelse mellan plåtsammansättningar och sammansättningar inklusive megagjutgods ur ett geometri- och kostnadsperspektiv, samt ett förslag på en geometrisäkringsprocess för produkter som innehåller megagjutningar. Simuleringsmetoderna kommer att implementeras i en befintlig simuleringsplattform, utvecklad av forskargruppen och som används av industriella partners.
Forskningsgruppen för geometrisäkring vid Wingquist Laboratory/Chalmers och Volvo Car Corporation (VCC) har initierat denna ansökan. Chalmers är huvudsökande och projektledare för projektet och VCC är problemägare. Projektet förespråkar simulering som ett viktigt verktyg för effektiv geometrisäkring och därför kommer även mjukvaruföretagen RD&T Technology AB och ESI Group att delta i projektet.

Deltagare

Kristina Wärmefjord (kontakt)

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling

Marx Raghu Raja Dharmaraj

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling

Martin Roth

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Produktutveckling

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2023-00802
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2026

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Hållbar utveckling

Drivkrafter

Produktion

Styrkeområden

Publikationer

Mer information

Senast uppdaterat

2024-04-18