En molntjänst med GPT-baserat projektstöd för kvalitetsäkringi byggprojekt för beställare, projektörer och entreprenörer
Forskningsprojekt, 2023 – 2024

Projektet omfattar att vidareutveckla en redan befintlig molntjänst för kvalitetssäkring och egenkontroll med ett AI-stöd.Stödet ska hjälpa användare att generera ta fram innehåll som annars tar lång tid och kräver resurser.
Projektet omfattar att vidareutveckla en redan befintlig molntjänst för kvalitetssäkring och egenkontroll med ett AI-stöd. Stödet ska hjälpa användare att generera ta fram innehåll som annars tar lång tid och kräver resurser. AI-stödet baseras på en språkmodell som också kan svara på frågor och utvärdera innehåll utefter relevans och sannolikhet. Syftet med projektet är bidra till en bättre samhällsbyggnadssektor där kvaliteteten i byggprojekten ökar och att antalet fel, brister och skador minskar. De största utmaningarna att utveckla mjukvara för sektorn är att det oftast krävs en beteende förändring som många ställer sig skeptisk till. Dock finns det potential att bygga in den typen an mekanismer i mjukvarorna som skapar engagemang hos användarna som dessutom kan öka sin kunskap på köpet. AI-har stor potential att påverka dessa delar av mjukvaror men också samhällsbyggnadssektorn i allmänhet. Ambitionen med projektet är att på sikt kunna erbjuda marknaden den bästa tjänsten för kvalitetssäkring och egenkontroll.

Deltagare

Dimosthenis Kifokeris (kontakt)

Chalmers, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsdesign

Samarbetspartners

Högskolan i Halmstad

Halmstad, Sweden

Incoord Installationscoordinator

Danderyd, Sweden

Robert Dicksons stiftelse

Göteborg, Sweden

Finansiering

Formas

Projekt-id: 2023-00111
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2024

Mer information

Senast uppdaterat

2023-09-30