"Potential för underutnyttjade växter och insekter att hantera undernäring och fattigdomsbekämpning i låginkomstländer"
Forskningsprojekt, 2024
– 2025
Ätliga insekter och underutnyttjade näringsrika växter som komplement till basfödan i låginkomstländer kan väsentligt öka näringsinnehållet i kosten och därmed bidra till en förbättrad nutrition och hälsa. Undernäring är ett stort hälsoproblem i utvecklingsländer och framförallt barn och kvinnor är drabbade. Omkring en miljard barn och kvinnor har järnbrist och mer än vart tredje barn har vitamin A brist och en hämmad tillväxt. Barn med för låg tillväxt drabbas oftare av sjukdomar och infektioner och på sikt påverkas även deras mentala och fysiska utveckling. Som vuxna får det konsekvenser för deras förmåga till ekonomisk försörjning. Järnbrist hos gravida kvinnor påverkar inte bara kvinnans hälsa utan också fostret och barnets utveckling i unga år. Brist på näringsrik mat, en kost baserad på spannmål eller stärkelserika rotfrukter med lågt innehåll av protein, mineraler (järn och zink) och vitaminer är starkt kopplat till den utbredda undernäringen i utvecklingsländer,.
Att utforska möjligheten att utnyttja underexploaterade traditionella livsmedel som grönsaker och insekter med högt näringsvärde, är en hållbar och långsiktig lösning för att öka intaget av näring hos barn och kvinnor.
Insekter innehåller viktiga näringsämnen, men deras potential att öka näringsvärdet som tillskott till basföda är okänd; och en majoritet av grönsakerna i Afrika är fortfarande outforskade för sitt näringsvärde. Det föreslagna forskningsprojektet har som mål att bidra med ny kunskap för att nå det globala Målet 2: ”Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och en förbättrad nutrition”. Att uppnå Mål 2 är en direkt
förutsättning för att också nå målet för minskad fattigdom i låginkomstländer (Mål 1). Det kan uppnås genom att på by/hushållsnivå producera både ätliga insekter och underutnyttjade livsmedel för försäljning och därmed generera inkomst. På så sätt skapas förutsättning för ett ökat välstånd, samtidigt som man bidrar till ett hållbart och självförsörjande samhälle.
Deltagare
Ulf Svanberg (kontakt)
Chalmers, Life sciences, Livsmedelsvetenskap
Samarbetspartners
Jaramogi Oginga Odinga University of Science and Technology
Kenya
Makerere University
Kampala, Uganda
Sokoine University of Agriculture
Tanzania
Finansiering
Chalmers
Finansierar Chalmers deltagande under 2024–2025
Relaterade styrkeområden och infrastruktur
Hållbar utveckling
Drivkrafter
Innovation och entreprenörskap
Drivkrafter
Hälsa och teknik
Styrkeområden