GAIA - Grafen Applikation i Industriell Anläggning
Forskningsprojekt, 2022 –

Tänk om det fanns möjlighet att enkelt kunna visa industrin vad ytbehandling med tillsatt grafen kan göra för deras produkt? Tänk om det gick att göra realistiska körningar i liten skala? Med en flexibel pilotanläggning för elektrolytisk ytbeläggning skulle nya tillämpningar 

enkelt kunna visas och prövas. Inget förklarar en process eller produkts förträfflighet bättre än en bra demonstrator. 

Syftet med projektet är att bygga och driftsätta en flexibel pilotanläggning med möjlighet till produktion i mindre skala av någon eller några av de grafenbaserade processer Provexa Technology för närvarande utvecklar. Däri ingår att överbrygga de utmaningar som finns vid uppskalning, kontinuerlig drift och underhåll av en kemisk process. Det skulle också ge förutsättningarna för engagerad utvärdering och dialog med potentiella kunder, vilket ger underlag till en affärsmodell för ytterligare uppskalning. 

Tillsats av grafen i ytbehandlingar baserade på metall eller polymer utförs för att uppnå förbättrade egenskaper rörande elektrisk ledningsförmåga, korrosionsskydd eller mekaniska egenskaper. Efterfrågan på bättre lösningar för ledande korrosionsskydd finns redan i t.ex. fordons- och batteribranschen. Elektrifieringstrenden kommer leda till att denna efterfrågan tilltar ytterligare. 

I projektet ingår två forskningsdelar; utveckling av metoder för att kunna mäta grafenhalt i produktionsbad, och funktionalisering av grafen för specifika tillämpningar. Konstruerandet av pilotanläggningen innefattar projektering, installation och affärsutveckling. Produkt- och processverifiering är andra aktiviteter, samt kommunikation av projektets framåtskridande till grafenaktörer och adekvat industri. 

Deltagare

Xiangdong Xu (kontakt)

Chalmers, Elektroteknik, Elkraftteknik

Jinhua Sun

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Material och tillverkning

Samarbetspartners

Chalmers Industriteknik (CIT)

Gothenburg, Sweden

Layerone AS

OSLO, Norway

Provexa Technology AB

Göteborg, Sweden

Provexa Ytbehandling AB

Göteborg, Sweden

RISE IVF AB

Stockholm, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2021-05121
Finansierar Chalmers deltagande under 2022–2025

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Nanovetenskap och nanoteknik

Styrkeområden

Produktion

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2024-03-15