3D-Action 2.0
Forskningsprojekt, 2024 – 2026

Projektet 3D-Action 2.0 fungerar som en katalysator för att öka medvetenheten och kunskapen om additiv tillverkning samt dess fördelar hos små och medelstora företag i Västra Götaland.
Målbilden för 3D-action 2.0 att skapa en världsledande position för svensk industri inom additiv tillverkning (AM). Sprunget ur erfarenheter från projektets föregångare (3D-action), ska 3D-action 2.0 vara den katalysator som ökar medvetenheten och kunskapen om additiv tillverkning och dess fördelar hos små och medelstora företag. Därigenom kan dessa företag öka sina möjligheter att göra investeringar och satsningar i intelligent teknik.

Projektet bidrar till att små och medelstora företag ökar sin beställarförmåga för kommersialisering av hållbara och digitala lösningar, genom den innovationspotential AM erbjuder. Projektet stärker även det regionala samarbetet mellan företagen, akademi, företagsfrämjare, offentliga organisationer samt stora företag - aktörer som primärt representerar affärsutveckling, praktisk tillämpning av tillverkning, perspektiv på hållbarhet och innovationer. Syftet med projektet är helt enkelt att små- och medelstora företag får rätt stöd i omställning till AM-teknik för en mer konkurrenskraftig verksamhet.

Drivkraften för implementering av additiv tillverkning ser olika ut inom olika branscher. Det kan vara lägre klimatavtryck, kortare ledtider, möjlighet till innovativ design, lättviktslösningar och konsolidering av delar, eller decentraliserad tillverkning och digitala lager. Eller ren nyfikenhet kanske? Tröskeln för att börja använda additiv tillverkning kan tyckas hög, men genom projektet 3D-Action 2.0 kan små- och medelstora företag få hjälp med vägledning och stöd för att säkerställa att företaget väljer rätt nivå och riktning redan från start. 

 

Deltagare

Lars Nyborg (kontakt)

Chalmers, Industri- och materialvetenskap, Material och tillverkning

Samarbetspartners

Göteborgs tekniska college

Göteborg, Sweden

IDC West Sweden AB

Skövde, Sweden

IUC (Industrial Development Center)

Linköping, Sweden

RISE Research Institutes of Sweden

Göteborg, Sweden

Finansiering

Tillväxtverket

Projekt-id: 20363725
Finansierar Chalmers deltagande under 2024–2026

Västra Götalandsregionen

Finansierar Chalmers deltagande under 2024–2026

Relaterade styrkeområden och infrastruktur

Materialvetenskap

Styrkeområden

Mer information

Senast uppdaterat

2025-03-05