Förbättring av SAFER HBM Skadeprediktering i Torso för Kvinnor och Män
Forskningsprojekt, 2023 – 2027

Syfte och mål:
Projektets syfte är att tillse att humanmodellen SAFER HBM fortsatt är ett ledande, robust och biofideliskt verktyg för skadeprediktering för kvinnor och män av olika storlek, i krockar med dagens och framtida fordon. Specifika mål innefattar förbättring av bröstskaderiskprediktering, genom utveckling av ny förmåga för brottriskprediktering i bröstben och revbensbrosk och förbättring av riskprediktering för revbensbrott, samt utveckling av ny förmåga för detaljerad simulering av höftbältesinteraktion och brottriskprediktering i höftbenet.

Förväntade effekter och resultat:
Ny och vidareutvecklad förmåga för skadeprediktering och bältesinteraktion gör att SAFER HBM fortsätter vara ett viktigt verktyg för utveckling av avancerade krockskyddssystem som möjliggör en hög säkerhetsnivå för kvinnor och män av olika storlek och i olika sittställningar. SAFER HBM planeras bli globalt tillgänglig, vilket gör att projektresultaten har potential att bidra till förbättrad krocksäkerhet för många i framtida bilar, särskilt då flera konsumentinformationsorganisationer nu inför virtuell krocksäkerhetsutvärdering med humanmodeller av olika storlek.

Upplägg och genomförande:
Projektet utförs i samverkan mellan akademi och industri, med två doktorander och en post-doc i akademin knutna till projektet. Nya forskningsresultat inom biomekanik kommer sammanställas och användas för utveckling av nya kroppsdels- och skadepredikteringsmodeller. Vetenskapliga artiklar om de nya framstegen i humanmodellering kommer publiceras. Nyutvecklad modellfunktionalitet för skadeprediktering kommer tillämpas och utvärderas av industriparterna för att tillse användbarhet och tidig industriell tillämpning.

Deltagare

Johan Iraeus (kontakt)

Chalmers, Mekanik och maritima vetenskaper, Fordonssäkerhet

Samarbetspartners

Autoliv AB

Vårgårda, Sweden

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Gothenburg, Sweden

Volvo Cars

Göteborg, Sweden

Finansiering

VINNOVA

Projekt-id: 2023-02613
Finansierar Chalmers deltagande under 2023–2027

Mer information

Senast uppdaterat

2024-04-05